С-300 у Сирији!

T
Прва испорука руских протиавионских пројектила допремљена у Сирију, тврди Башар ал Асад. Нема независне потврде ове информације. Израел, раније, најавио да ће уништити овај систем, уколико буде распоређен на сиријској територији.Сирија је добила прву испоруку руских пројектила С-300… Остатак стиже ускоро“, рекао је Асад либанској телевизији Ал Манар, блиској Хезболаху.
Москва је, одмах пошто је ЕУ укинула ембарго на испоруке наоружања устаницима, најавила да ће, зарад спречавања да сиријски конфликт прерасте у неконтролисани регионални сукоб, испоручити Асаду системе С-300, али западни експерти нису били уверени да ће се ти пријектили брзо наћи у рукама владиних снага.
Истовремено, Израел је упозорио Москву и Дамаск да С-300 покрива и ваздушни простор те државе, па ће га уништити чим буде допремљен.
Асад је, истовремено, потврдио да ће учествовати на мировној конференцији, која би средимом јуна требала да буде одржана у Женеви, али је и оценио да не верује у претеране домете тог скупа.
„Сирија и Хезболах су на истој страни“, рекао је Асад. „Борбу ћемо наставити све док терористи не буду побеђени“.
За сада, међутим, нема независне потврде да су делови система С-300 стигли у Сирију. Израел је, у уторак, тврдио да пошиљка још није ни кренула на пут.