Табаковић: Инфлација на силазној путањи

Jorgovanka-Tabakovic Thumb
Инфлација је на силазној путањи и до октобра ће бити враћена у циљане оквире, каже гувернер НБС Јоргованка Табаковић. Кандидат за новог министра финансија Лазар Крстић има све предиспозиције да, уз подршку коју има, буде добар чувар државне касе, сматра Табаковић.„Инфлација је на силазној путањи, њена просечна месечна стопа је на нивоу од 0,2 одсто и, као што смо највили, она ће до октобра бити враћена у циљане оквире од четири одсто плус-минус 1,5 одсто. Августовско поскупљење струје није нешто на шта нисмо рачунали у нашим пројекцијама“, истакла је Табаковић у интервјуу за Новости.
Према њеним речима, утисак је и да су учесници на финансијском тржишту препознали вољу Владе да реконструкцијом унапреди тренутни амбијент у Србији и да заокружи стварања стабилног окружења за пословање и улагање.
Она је нагласила да јој је драго што се Крстић са 29 година вратио у Србију и прихватио велики изазов.
„Након нашег првог сусрета стекла сам утисак да је максимално посвећен знању и учењу и да има све предиспозиције да, уз подршку коју има, буде добар чувар државне касе. А, ту касу треба пунити реалним и сталним приходима, а не претежно задуживањем. То што има 29 година је предност. То је довољно година да човек стекне чврстину и одлучност да доноси храбре и промишљене одлуке“, сматра Табаковић.
Табаковић је нагласила да су девизне резерве 10,7 милијарди евра, што је много више од онога што се сматра потребним.
Према њеним речима, исто тако је тачно да нам је неопходан аранжман с ММФ-ом, не због новца, већ због тога што је земљи потребан добар саветник и контролор, чије ће мишљење о нама као држави у којој влада и НБС добро раде, делити и друге међународне институције.
„А, од оцена тих међународних институција зависе и одлуке инвеститора који ће улагати у своје послове у Србији“, подсетила је Табаковић.