Таксим, полиција потиснула демонстранте

Vlada-Srbije-tv
Ситуација на тргу Таксим јутрос је мирна. Читаве ноћи трајали су сукоби демонстраната и полиције која је сузавцем и воденим топовима покушавала да разбије антивладине демонстрације и деблокира трг. Повређене су десетине људи.На главном истанбулском тргу Таксим ситуација је од јутрос мирна. Међутим, током читаве ноћи трајали сукоби демонстраната и полиције која је сузавцем и воденим топовима покушавала да разбије антивладине демонстрације и деблокира трг. Десетине људи је том приликом повређено.Хиљаде окупљених повлачило се у околне улице, узвраћајући камењем и молотовљевим коктелима. Демонстранти су се регруписали у оближњем парку Гези, оглушујући се о позиве премијера Реџепа Ердогана да моментално обуставе протесте. Трг је од јутрос рашчишћен, али су полицијска возила с воденим топовима и даље у близини.
Нова акција разбијања протеста против премијера Ердогана почела је јуче ујутру. Кордони полиције су уз употребу сузавца и водених топова успевали повремено да потисну демонстранте са трга, али су се они поново враћали сукобљавајући се с полицијом на коју су бацали каменице и молотовљеве коктеле.
У сукобима је запаљено и неколико возила, а гореле су и барикаде и аутомобилске гуме ширећи око Таксима црни дим. Јак мирис сузавца осећао се на ширем подручју трга због чега су и пролазници и туристи носили заштитне маске преко лица.
Протест на Таксиму почео је крајем маја због планова о изградњи тржног центра на месту парка Гези, као и реплике војне касарне и џамије на тргу, али је због бруталног обрачуна полиције с демонстрантима прерастао у масовне антивладине демонстрације које су се прошириле по читавој Турској.
Турске власти јуче су саопштиле да неће разбијати протест у парку Гези, где више хиљада махом младих људи проводи и ноћи, у шаторима и врећама за спавање, противећи се уништењу парка.