Тесна трка на изборима у Републици Српској

3250017_bih-ttttt
Завршено гласање на општим изборима у БиХ. У Републици Српској на биралишта изашло 56,94 одсто бирача. У СНСД-у тврде да Милорад Додик води у односу на Огњена Тадића. ЦИК саопштио да на основу 52 одсто пребројаних гласова на изборима за члана Председништва БиХ води Жељка Цвијановић за 1.210 гласова. Различите процене странака о резултатима избора.
03.14 – Милорад Додик је рекао да после 600.000 пребројаних гласова има предност од око 12.000 гласова у односу на Огњена Тадића. Додик сматра да „његова предност не може да буде достигнута“.
L1.jpg
02.19 – Милорад Додик прогласио победу Жељке Цвијановић у трци за место у Председништво БиХ. Према подацима СНСД-а, за Цвијановићеву је гласао 309.201 бирач, док је за Младена Иванића гласао 303.621 бирач.Странке у Републици Српској износе рзличите процене о резултатима избора за председника РС. У СНСД-у тврде да Милорад Додик убедљиво води, а у опозицији су уверени у победу Огњена Тадића. Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је да кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић има предност у односу на Младена Иванића.
Према подацима СНСД-а, кандидат СНСД-ДНС-СП за председника Републике Српске Милорад Додик убедљиво води.
Раније је потпредседник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Игор Радојичић изјавио да су коначни изборни резултати они које саопшти Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.
Радојичић је на првој конференцији у изборном штабу СНСД-а рекао да та странка „жели и поштује слободну вољу грађана РС и БиХ“. Позвао је све друге политичке и неполитичке субјекте да се изборни процес доведе до краја.
У СДС-у Огњена Тадића су оптимистични и уверени у Тадићеву победу на изборима за председника РС. Када је реч о изборима за српског члана Председништва БиХ, у ПДП-у очекују победу свог кандидата Младена Иванића.
Осим представника у Председништву БиХ и председника РС, бирало се и 518 посланика у 13 парламената – заједничком на нивоу БиХ, два ентитетска и 10 кантоналних скупштина. Уписано је око 3.300.000 бирача, а гласало се на 5.500 бирачких места.
Према подацима Централне изборне комисије, у Републици Српској је на биралишта изашло 56,94 одсто грађана који су уписани у бирачки списак. У БиХ је излазност била 54,14 одсто, а на нивоу Федерације БиХ излазност је 52,73 одсто.
Није било регистрованих кривичних дела у дану гласања, као ни осталих догађаја који би ометали изборни процес.
Изетбеговић и Човић прогласили победе
Када је реч о бошњачком члану Председништва БиХ, ЦИК је саопштио да је Бакир Изетбеговић добио 194.455 гласова, а Фахрудин Радончић 156.469 гласова. То су резултати на основу узорка са 2.496 од 3.262 бирачка места.
Бакир Изетбеговић је прогласио победу и захвалио гласачима, рекавши да мисли да су направили добар избор. Захвалио је и активистима који су дали допринос у победи СДА, али и медијима.
На изборима за хрватског члана Председништва Драган Човић има има 88.994, Мартин Рагуж 67.948 гласова а Живко Будимир 10.508 гласова. Обрађено је 2.496 од 3.262 бирачка места.
И Човић је прогласио победу и навео да је излазност на нивоу његових очекивања.
Централна изборна комисија најавила је нову конференцију за новинаре у 14 часова.