Трифуновић ослобођен оптужби у Словенији

Trifunovic t
Пензионисани пуковник бивше ЈНА Берислав Попов осуђен у Словенији на пет година затвора због ратног злочина у сукобима 1991. године. Пензионисани генерал ЈНА Владо Трифуновић ослобођен оптужби.Тужилаштво је тражило да Попов, који је у време интервенције ЈНА код Горње Радгоне био командант 32. моторизоване бригаде, буде осуђен на седам, а Трифуновић на шест година затвора.
Суд је одбацио све наводе оптужнице против Трифуновића. Како преносе словеначки медији, тиме је завршено једно од најдужих суђења на суду у Мурској Соботи, пошто је оптужница, која је Попова и Трифуновић теретила за ратни злочин над цивилним становништвом, подигнута још 4. априла 2008. године.
Оптужница је двојицу официра теретила за ратни злочин против цивилног становништва, убиство двоје цивила у Раденцима и Горњој Радгони, уништавање објеката у Храстју Моти, Раденцима и Горњој Радгони, као и пљачку станова и магацина на царинским испоставама.
Агенцији Бета је у јулу ове године у Вишем суду у Београду речено да су Трифуновићу и Попову, који живе у Београду, преко Одељења за ратне злочине уручени позиви за рочиште на суђењу у Словенији.
Бивши командант Вараждинског корпуса ЈНА генерал Трифуновић и пуковник Попов у одсуству су деведестих година осуђени на по 15 година и у Хрватској, због ратног злочина против цивила, односно разарања Вараждина.
У Србији, Војно тужилаштво је почетком 1992. оптужило генерала Трифуновића, Берислава Попова, и официре Сретена Радушког, Владимира Давидовића и Милоша Лукића за подривање војне и одбрамбене моћи земље, јер су 1991. касарну у Вараждину, у којој је била већа количина наоружања, предали хрватским формацијама.
Хрватске снаге су заузврат пустиле више од 280 војника и официра ЈНА из вараждинске касарне да оду у Србију.
Врховни суд Србије је у јануару 2010. године укинуо пресуду због предаје касарне, а у марту те године поступак је обустављен. Трифуновић је у затвору у Србији провео 547 дана, а Попов 446 дана.
Министарство правде Србије је 2011. године одлучило да Трифуновићу исплати одштету од 6,2 милиона динара, а Попову и Радушком по 4,2 милиона динара.