Три дана за кишобране

3005176_beogradkisa-t
Киша пада у већем делу Србије. У наредна три дана пашће онолико кише колико обично падне за два месеца – и до 120 литара по квадратном метру, најављују метеоролози. Због обилних падавина очекује се пораст водостаја, па расте и опасност од поплава.
Наредних дана у Србији очекују се обилне падавине, јак ветар и ниска температура.У току ноћи на северу и у планинским пределима дуваће јак, повремено олујни северозападни ветар.
У четвртак и петак на вишим планинама очекује се снег и стварање снежног покривача.
Републички хидрометеоролошки завод упозорава на пораст водостаја на свим рекама у Србији.
Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић каже да су, због опасности од поплава, све локалне самоуправе званично упозорене да наредна 72 сата буду у стању потпуне приправности.
Марић истиче да ће бити ангажовани сви расположиви ресурси и снага укључујући и капацитете српско-руског комуникационог центра у Нишу.
На Сави код Шапца водостај се налази изнад границе редовне одбране од поплава са тенденцијом пораста од сутра. На Колубари ће водостаји превазићи границу редовне одбране од поплава већ данас, а сутра и границу ванредне одбране.На сливу Топлице током сутрашњег дана водостај ће превазићи границу редовне одбране од поплава.
Данас и сутра, на Млави и Пеку водостаји ће превазићи границе редовне одбране од поплава, а на горњем току Западне Мораве, на Моравици, Бјелици и доњем току Ибра водостаји ће превазићи упозоравајуће нивое.