Турбуленција у "Јат ервејзу"

Jat-tv
Процењује се да је од око 1.250 запослених у „Јат ервејзу“ између 300 и 500 вишак. За социјални програм понуђено је 300 евра по години стажа, а Влада је за отпремнине издвојила 6,5 милиона евра.Од почетка године, 80 запослених у „Јат Ервејзу“ добровољно је напустило компанију, али то није довољно. Процењује се да је од око 1.250 запослених, између 300 и 500 вишак.
Представници два од три синдиката ван летачке оперативе не желе да говоре о социјалном програму јер су преговори у току. Огласио се само Синдикат комерцијално и економско правних радника ЈАТ-а.
„Проблем је са радницима којима је остало шест-седам година до пензије, који не могу лако да нађу посао, а којима понуђена отпремнина не би била довољна да тај период премосте до пензије. Надамо се да ће се и за њих наћи решење“, наводи се у саопштењу КЕПР-а.
С друге стране, пилоти имају много разлога за оптимизам јер „Ер Србија“ ускоро прима 20 младих пилота, који ће се школовати за „ербасове“ авионе који треба да стигну. Пословодство компаније напомиње да не треба само смањити број радника, већ утврдити на којим позицијама има вишка запослених. У свему томе, има и неочекиваних ситуација.
„Десило нам се да један од директора жели да иде на социјални програм, што би значило да се то место гаси. Ми ћемо морати да извршимо прерасподелу постојећих радних места да би избегли гашење виталних функција у компанији“, рекао је Велибор Вукашиновић из „Јат ервејза“.
За добровољни одлазак из компаније, запослени могу да се пријаве до 6. септембра. До октобра, „Ер Србија“ треба да заврши реструктурирање старе компаније, како би преузела сва права „Јат ервејза“.