Туристи извлаче Грчку из кризе?

grci t
Грчка има шансе да 2014. оствари привредни раст, захваљаујући приходима од туризма, показују економски подаци за други квартал ове године. У периоду април-јун остварен најмањи пад грчке економије у последње три године.Грчки биро за статистику је у петак саопштио да је у другом кварталу рецесија однела 3,8 одсто бруто-домаћег производа у поређењу са истим периодом 2102. године. То је најмањи пад за три године и знатно бољи резултат од прошломесечне процене да ће пад бити 4,8 одсто.
Такав биланс је подстицај за владу коју предводе конзервативци, да наредних недеља прође кроз ригорозну периодичну контролу својих међународних кредитора који надзиру спровођење мера штедње.
Грчка држава је добила више од 200 милијарди евра помоћи у кредитима у протекле три године, али је у замену морала да оштро смањи плате у јавном сектору и пензије, као и социјална давања што је све наштетило привреди и подигло незапосленост на рекордне висине.
Али, још није јасно да ли ће држава моћи да отплати дуг, док већина кредита истиче идућег лета, а потенцијална нова финансијска помоћ ће вероватно бити условљена даљим мерама штедње.
Биро за статистику је у петак објавио да је ревизија БДП заснована на подацима који нису били доступни када је прављена прелиминарна процена. Међу њима је и 5,3 одсто повећања обрта у угоститељству у периоду април-јун. У истом раздиобљу прошле године, и у истом сектору, пад је износио 21 одсто у односу на 2011. годину.
БДП је подигло и јако побољшање спољнотрговинског дефицита, али већином само због даљег смањења тражње за увозном робом, због рецесије.
Тако произлази да је повољнијем кретању БДП углавном помогао бум у туризму, сектору који чини више од 15 одсто грчке привреде и одржава петину свих радних места.
Туристички званичници ове године очекују рекордних 17 милиона страних туриста што је милион више него 2012. године.