Туристи спасавају грчку економију

Grcka-T
Влада Антониса Самарaса смањила је највећи дефицит у историји и сада су на потезу међународни кредитори да додатно умање терет дуга. Ветар у леђа Самарасу дали су приходи од туризма, који одржава петину свих радних места. И док премијер види 2014. као годину опоравка, критичари подсећају да незапосленост обара све рекорде.Грци су у шестој години рецесије. Три и по милиона људи има посао и издржава осталих седам милиона. Стопа незпослености је 27,9 одсто. Млади губе сваку наду, 60 одсто њих је без посла.
Незапосленост највише погађа регионе на северозападу и североистоку земље, најмање су погођена острва у Егејском мору. Премијер обећава да неће бити нових мера штедње, јер Грци више не могу да их издрже.
„Шта људи мисле, да ја не знам колика је незапосленост, да не марим за њихове патње, да не знам колико су се жртвовали. Рећи ћу им последњи пут, ја се борим против сиромаштва и незапослености“, рекао је премијер Самарас.
Ветар у леђа Самарасу дали су приходи од туризма, који чини више од 15 одсто привреде и одржава петину свих радних места. Рекордан број туриста овог лета донео је грчкој економији директно 11 милијарди евра, а индиректно 30 милијарди евра.
„Идућа година биће година опоравка. Ускоро ћемо моћи да станемо на ноге и сами одлучујемо о својој судбини“, поручио је Самарас.
Пад привредне активности у другом кварталу је мањи него што се очекивало. Уместо 4, 8 одсто, рецесија је однела 3,8 одсто бруто домаћег производа. Ове године приходи ће бити већи од трошења, ако се изузме обавеза враћања дугова.
За већину кредита рок истиче следећег лета, а за нову финансијску помоћ вероватно следе нови услови.