Турска блокирала "Твитер"!

12
Након што је Реџеп Тајип Ердоган запретио да ће забранити „Твитер“, та друштвена мрежа је блокирана у Турској. Почетком месеца Ердоган је претио забраном „Јутјуба“ и „Фејсбука“.
Турска блокирала Твитер након што је премијер Реџеп Тајип Ердоган запретио забраном те друштвене мреже, јавља Раша тудеј. Претходно су на Твитеру објављени снимци телефонских прислушкивања који доводе Ердогана у везу с корупцијским скандалом.“Укинућемо Твитер. Не брине ме шта ће рећи међународна заједница“, рекао је Ердоган на предизборном скупу пре опшинских избора 30. марта.
„Видеће они снагу Турске“, рекао је Ердоган, преносе агенције.
Почетком месеца шеф исламско конзервативне владе је већ претио забраном Јутјуба и Фејсбука.
„Нећемо допустити да турски народ буде роб Јутјуба и Фејсбука“, рекао је Ердоган у говору на ТВ.
„Предузећемо потребне мере, без обзира које, укључујући и затварање“, рекао је он.
Од средине децембра премијера Ердогана, који од 2002. води Турску, прати корупцијски скандал у којем је више десетина његових блиских сарадника оптужено за низ малверзација.
У последње три седмице, он је дирекзно доведен у везу са корупцијском афером када су су друштвене мреже објавиле снимке пиратских телефонских разговора.
Та прислушкивања, за које је Ердоган најпре тврдио да су монтирана, изазвала су бес опозиције и неколико протеста у великим градовима земље којим су тражили његову оставку.
Ердоган оптужује своје бивше савезнике из братства муслиманског пророка Фетхулаха Гуелена, врло утицајног у полицији и правосуђу, да су покренули истраге против његових блиских сарадника како би изазвали његов пад уочи општинских избора 30. марта и пре председничких избора предвиђених за август.
Ердоган је локалне изборе претворио у референдум за или против њега.
Његова изјава против друштвених мрежа стиже након изгласавања закона који појачава контролу интернета.
Невладине организације сматрају Турску једном од најрепресивнијих земаља у погледу контроле интернета.