Украјина, дани одлуке!

fregata
Проруске демонстрације у Харкову и Доњецку. Окупљени заузели зграду локалне администрације у тим градовима и подигли руске заставе. Из руског министарства спољних послова тврде да одлука Савета федерације не значи да ће трупе бити одмах упућене у Украјину. Проруске снаге контролишу Крим. НАТО позива Русију да поштује суверенитет Украјине.
Напето широм Украјине, пошто су се проруски протести, са Крима, проширили на још неколико градова, укључујући Харков и Доњецк. Стотинак повређених. Проруске снаге контролишу Крим. Путин је добио „зелено светло“ за слање трупа на Крим.Више од 20.000 противника нових украјинских власти протестује у североисточном граду Харкову и источном граду Доњецку. Проруски демонстранти заузели су зграде локалне администрација у тим градовима и подигли су руске заставе.
Ситуација на централном Тргу слободе у Харкову прилично је напета, а зграду администрације претходно „држале“ присталице евромајдана, али да су их после туче проруски демонстранти надвладали и ушли у зграду.
И са здања локалне администрације у Доњецку скинута украјинска и подигнута руска застава.
АФП наводи да демонстранти у Доњецку, упоришту опозваног председника Украјине Виктора Јануковича, узвикују пароле у знак подршке аспирацијама Крима да се припоји Русији.
У међувремену, Горњи дом руског парламента Савет федерације одобрио је једногласно на ванредној седници захтев председника Русије Владимира Путина да пошаље војску у Украјину.
Савет федерације има 166 чланова. На почетку седнице било је проблема са кворумом, али је председница тог дома Валентина Матвијенко рекла да сенатори имају право да гласају за друге.
Прва регистрација показала је присуство 85 посланика, што је било довољно за кворум. У директном преносу приказано је руководство тог дома, и поједини сенатори који су иступали, али ниједном није приказана цела сала.Државни секретарар у Министарству иностраних послова Григориј Карасин рекаo је да одлука Савета федерације Русије не значи да ће трупе бити упућене моментално.
„Одобрење које је добио (председник Русије Владимир Путин) не значи у буквалном смислу да ће то право бити реализовано моментално“, рекао је он.
Према Карасиновим речима, одобрење горњег дома значи да је председник добио слободу поступања у случају погоршања ситуације.
„Данашње одобрење које је председнику дато за ангажовање ОС Русије у Укрјаини до нормализације стања у тој земљи значи да председник има одрешене руке уколико се ситуација буде погоршавала“, рекао је он а преноси Итар-Тас с.
Карасин је, притом, изразио уверење да ће одлука бити исправно схваћена у Украјини, али да не искључује да ће у западним медијима бити искривљено.
Председник Комитета за одбрану у Савету федерације Виктор Озеров рекао је после доношења одлуке да председник Русије који је и врховни командант самостално одређује бројност и количину наоружања и технике за реализацију одобрења.Путин је затражио данас од Горњег дома Савета федерације дозволу да пошаље војне снаге у Украјину до „нормализације друштвено политичке ситуације“ у тој земљи, саопштио је Кремљ.
Како је наведено, Путин је на основу Устава затражио коришћење оружаних снага на територији Украјине.
Захтев је образложен ванредном ситуацијом у Украјини и претњи руским грађанима на територији те земље, као и руским снагама на руским војним објектима у Украјини на основу међународних споразума.
Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен упозорио је Русију да мора да поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине и позвао на смиривање напетости.
„Русија мора да поштује суверенитет, територијални интегритет и границе Украјине“, написао је Расмусен на свом Твитер налогу поводом одлуке руског парламента да одобри слање руске војске у Украјину у циљу стабилизације ситуације.
Он је нагласио да је неопходно хитно смиривање напетости на Криму и додао да савезници у Алијанси остају блиско координисани.