Украјина, страх од поделе!

2873424_ukraina-t23
Украјински парламент тражи да Јануковичу суди Међународни кривични суд. Виталија Кличка једино занима председничка функција у Украјини. Сепаратизам озбиљна претња, тврди Турчинов. Гривна незадрживо пада. Потрага за Јануковичем у току. Формирање прелазне владе одложено за четвртак.Украјински парламент је затражио од Међународног суда правде да суди свргнутом председнику Виктору Јануковичу за догађаје који су претходили његовом паду, истовремено упозоравајући на опасност од поделе државе.Овакав потез украјинског парламента више је симболичан, пошто Украјина није потписала конвенцију којом је тај суд успостављен, па самим тим и нема право да испоставља било какве захтеве.
Већи проблем за парламент, међутим, представља отпор новим властима из југоисточних делова Украјине, које не признају ионако климав легитимитет нових власти.
Привремени председник Украјине Олександар Турчинов рекао је посланицима да ће са шефовима безбедносних служби разговарати о „опасности од сепаратизма“ на Криму и у још неким регионима.
„Сепаратизам је озбиљна претња“, рекао је Турчинов.
Почела кампања
У Украјини је данас званично отпочела кампања за превремене председничке изборе који ће бити одржани 25. маја, а формирање прелазне владе одложено је за четвртак.
Централна изборна комисија јутрос је на сајту поставила изборни календар, по којем се кандидатима даје могућност да се до 4. априла региструју за изборну трку.
Шеф изборне комисије изјавио је да не види никакве законске препреке за било ког кандидата, укључујући и бившу премијерку Јулију Тимошенко, која је у суботу пуштена из затворске болнице.
Најчешће помињана имена за председничку трку су, поред Јулије Тимошенко, Арсениј Јацењук, проевропски бивши министар спољних послова и економије, затим милијардер Петро Порошенко и Виталиј Кличко, бивши светски боксерски шампион и вођа партије Удар.
Формирање прелазне владе, првобитно најављено за данас, одложено је за четвртак, саопштио је прелазни шеф државе Олександар Турчинов.
„Обраћам се вођама партија и парламентарним групама и позивам вас да учините да се гласање (за владу) одржи у четвртак“, рекао је Турчинов, али није навео разлог за ово одлагање.
Он је рекао да је потребно да се одлука донесе у четвртак и нагласио да не може још дуго да се чека на формирање владе.
„Водите консултације даноноћно, али потребно је да то буде транспарентно“, додао је Турчинов, који је председник Парламента и вршилац дужности председника.
Украјински парламент требало је данас да именује премијера и прелазну владу националног јединства.
Ештон: Русија да дозволи Украјини да крене напред
Висока представница ЕУ је, на конференцији у Кијеву, рекла да би Русија требало да буде добар сусед Украјини и да јој дозволи да крене напред у правцу који је изабрала после три месеца протеста и конфликата.

ЕУ разуме потребу за јаким везама између Русије и Украјине, али, како је рекла Ештонова, јасна порука мора да буде послата о територијалном интегритету Украјине.
Ештонова је истакла да је ту да би пружила подршку Украјини да буде јака и крене у правцу који изабере.
„Фокус мора бити на изласку Украјине из краткорочних проблема, а потом су потребни дугорочни планови, укључујући Европску банку за обнову и развој“, рекла је Ештонова, а преноси Ројтерс.
Висока представница није изнела никакве детаље о иностраној финансијској помоћи Украјини, али је рекла да ће ЕУ радити са Међународним монетарним фондом, који ће направити своју процену ситуације.
Из Вашингтона у посету Кијеву данас долази заменик америчког државног секретара Вилијем Бернс, а ускоро у Украјину стиже и британски министар спољних послова Вилијем Хејг.
Локација на којој се налази смењени украјински председник Виктор Јанукович и даље није позната, а живот у Кијеву се полако, после тромесечних протеста, враћа у нормалу, продавнице и ресторани у центру поново су отворени.
Украјинске власти издале су налог за хапшење Јануковича, који се терети за масовно убиство 82 особе, углавном демонстраната, у сукобима између демонстраната и полиције.
Украјинско Министарство здравља саопштило је коначан биланс жртава сукоба у Кијеву протекле седмице, према којем су живот изгубиле 82 особе, а повређене су 724 особе. Како је пренела агенција Итартас, у болнице је смештено 489 особа.