Укус лубенице јачи од лоше године

Lubenica-t
У Слепчевићу, највећем бостанџијском селу у Мачви, овог лета сазреће више од 10.000 тона лубеница. Бостанџије из овог места истичу да ова година није тако добра, али упркос томе лубеница представља сласт за мештане овог места и везала је многе младе за село.Засади се сваке године увећавају, а овог лета сазреће више од 10.000 тона.
Највеће лубенице на парцелама у овом месту достизале су до 30 килограма, а сласт сваке пореде са првим пољупцем.
Зато кажу највећи мачвански произвођачи, страст за лубеницама не може да престане. Први бостан у Слепчевићу, Гошићи су посејали на неколико ари пре тридесет година. Данас под врежама имају скоро седам хектара.
„За бостанџију је битно да су му лубенице крупне и квалитетне и њему је тада пуно срце. Због ње сам и факултет завршио да би биле овакве“, каже Слободан Гошић Слепчевића.
Свака трећа кућа у селу има лубенице. Док су старији задужени за производњу, трговина је препуштена млађима.
„Од овога се школујем, надам се да ћу следеће године имати довољно новца да платим школарину“, каже Сања Јаковљевић из Слепчевића.
Бане Брајић истиче да је било извоза и у Чешку и да они траже ситније лубенице од три до четири килограма, а да се у Словачкој траже веће лубенице од 8 до 12 килограма.