Уплаћена кауција за Мишковића

Miskovic-T
Браниоци власника „Делта холдинга“ Мирослава Мишковића доставили Специјалном суду доказ да је дат налог за трансфер новца за његово јемство од 12 милиона евра у динарској противвредности, али ће суд тек сутра суд добити извештај о уплати.Суд ће сачекати да добије званичан извештај, односно извод из банке да је новац уплаћен на рачун суда, након чега ће предузети остале законске радње, сходно решењу којим је одређено јемство, саопштено је из суда.
„Извештај о променама на стању рачуна суд увек добија наредни дан, за уплате извршене претходног дана“, напомиње се у саопштењу.
Раније је „Делта холдинг“ саопштио да је пре подне уплаћено јемство за пуштање председника те компаније Мирослава Мишковића из притвора, у висини од 12 милиона евра у динарској противредности.
Адвокат Мирослава Мишковића Зденко Томовић рекао је да је у 10 часова свих 12 милиона еура у динарској противвредности, по средњем курсу Народне банке Србије, положено на рачун јемства.
„Одмах затим је и достављен оригинални и важећи пасош Мирослава Мишковића, поред тога достављен је доказ да је новац уплаћен и не само то -достављен је и доказ да је новац легао на рачун Вишег суда у Београду и тај доказ се налази у рукама суда“, истакао је Томановић.
Власник Делта холдинга могао би тако, након седам месеци и 10 дана притвора, сутра да буде пуштен из Окружног затвора у Београду.
Пошто добије доказ о уплати, председник судског већа ће донети решење о укидању притвора и проследиће га управи Окружног затвора са наредбом да се Мишковић пусти на слободу.
Тада почиње процедура отпуштања која може да траје сат или два, и подразумева између осталог, лекарске прегледе, предају папира и раздуживање ствари
Пре изласка из притвора власник Делте мора да да суду изјаву да се неће крити и да неће избегавати пријем решења и докумената која су у вези са судским поступком.
Мишковић је у притвору од хапшења 12. децембра прошле године.
Јемство од 12 милиона евра, је највиши икад одређен износ у српском правосуђу, чак 12 пута виши него што је уплатио досадашњи рекордер некадашњи председник ФСС-а Звездан Терзић од милион евра.
Мишковићу је, такође, одлуком суда одређена мера забране напуштања боравишта уз обавезу јављања Полицијској управи за град Београд – ПС Савски Венац, сваког првог радног дана у месецу, уз привремено одузимање пасоша.
Против овог решења Тужилаштво за организвани криминал има право да уложи жалбу Апелационом суду, али жалба не задржава извршење решења.
Пошто Мишковић изађе из притвора, у овом предмету само власник Нибенс групе Мило Ђурашковић остаје у притвору. Мишковићев син Марко је у кућном притвору од априла, док се остали оптужени бране са слободе.
После шест месеци истраге, тужилаштво је у мају подигло оптужницу против њих тројице и још осам осумњичених за незаконито извлачење и присвајања финансијских средстава и имовине из више предузећа за путеве у периоду од 2005. до 2010. године.
Тужилаштво сумња да су на тај начин оштетили путарска предузећа за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.