Ускоро конкурс за упис бруцоша

Upis-v-t
До 1. маја требало би да буде објављен конкурс за упис на факултет будућих бруцоша. Прошле године, највеће интересовање било је за студије које школују ИТ стручњаке. Више студената ове године тражиће на софтверском инжењерству, а повећано интересовање за техничке науке.Конкурс за упис на факултет будућих бруцоша, требало би да буде објављен до 1. маја, а упис почиње крајем јуна и траје до средине јула. Према претходним најавама, ресорна министарства требало би да дају подршку техничим факултетима кроз краткорочне и дугорочне мере.У првом уписном року прошле године, највеће интересовање владало за студије које школују ИТ стручњаке, који су дефицитарни.
Универзитет у Београду требало би да упише око четрнаест и по хиљада бруцоша, од чега би око девет и по хиљада требало да се школује о трошку државе. Број је приближно исти прошлогодишњем.
Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић каже да још увек немају званичну одлуку Владе Србије о броју студената који би се финансирао из буџета.
Електротехнички факултет тражио је већи број студената на софтверском инжењерству, јер, према речима декана тог факултета Бранка Ковачевића, тржиште се шири, а број инжењера софтвера релативно је мало. Акредитовани су и за студије на енглеском језику на сва три нивоа студија.
„Не можемо више од 200 инжењера у области рачунарске технике да избацимо годишње. Сада је то максимум, а да ли ће бити више у будућности када се реши питање зграде ЕТФ-а, што значи додатних око 12.000 квадрата, о томе ћемо причати када буде актуелно“, наводи Ковачевић.
И Технолошко-металуршки факултет предлаже већи број бруцоша и на основним и на мастер студијама, јер, како кажу, расте интересовање за техничке науке.
Декан тог факултета Ђорђе Јанаћковић подсећа да су министар просвете Жарко Обрадовић и министар финансија Млађан Динкић на једном састанку деканима техничких факултета рекли да постоји идеја да се повећа број буџетских студената због потребе друштва за кадровима у техничким областима. „То је био разлог да тражимо повећање“, каже Јанаћковић.
Према речима помоћника министра просвете Слободана Ступара, квоте би Влада требало да усвоји у мају. Прво о њима треба да се изјасни Национални савет за високо образовање и да се консултује Национална служба за запошљавање.