У потрази за праведним решењем за Косово

A9
Србија је у оквиру решавања комплексног питања Косова и Метохије дијалогом Београда и Приштине, посвећена постизању праведног и трајног решења, које ће допринети очувању безбедности и стабилности у региону и Европи, рекао је председник Томислав Николић примајући акредитиве нових амбасадора.
Председник Србије Томислав Николић изјавио је, примајући акредитивна писма нове амбасадорке Чешке у Београду Иване Хлавсове, да Србија жели да још више унапреди блиске односе двеју земаља у свим областима од обостраног значаја, а посебно у области економије.“Високо ценимо разумевање и активну подршку Чешке Републике Републици Србији на путу европских интеграција“, рекао је Николић и посебно захвалио чешкој влади на развојној помоћи Србији и целом региону Западног Балкана.
Николић је истакао да је Србија, у оквиру решавања комплексног питања Косова и Метохије дијалогом Београда и Приштине, посвећена постизању праведног и трајног решења, које ће допринети очувању безбедности и стабилности у региону и Европи.
Србија, према Николићевим речима, жели да са Чешком унапређује привредну сарадњу и да економски односи добију нову динамику.
Амбасадорка Хлавсова је оценила да односи Србије и Чешке имају дугу и позитивну традицију и да две словенске земље и два народа повезују традиционално пријатељство и слична историја.
Хлавсова је обећала да ће се максимално ангажовати на даљем јачању већ блиских билатералних односа и пренела председнику Николићу поздраве његовог чешког колеге Милоша Земана, који се, како је рекла, радује скором сусрету с Николићем у Београду.Председник Србије је примио акредитивна писма нове амбасадорке Аустралије Џулије Патрише Фини, која је поручила да ће радити на даљем унапређењу односа двеју земаља.
Николић је рекао новопостављеној амбасадорки Фини да ће у обављању своје мисије имати пуну подршку Председништва и свих институција Србије.
Председник Србије је примио и акредитивно писмо белгијског амбасадора Леа Даса, који је поручио да Белгија подржава Србију на њеном европском путу.
Николић и Дас су се сложили да су односи двеју земаља пријатељски, свеобухватни и добри, и заложили су се за даље унапређење партнерства и сарадње у области привреде, промовисања инвестиција и трговине, правосуђа, полиције, одбране, културе, туризма.
„Знам да сте ви, председниче, активни у промовисању добросуседских односа. То показује значај који ваша земља придаје регионалном дијалогу као кључу стабилности и заједничког просперитета“, рекао је Дас.Председник Србије је примио и акредитивно писмо нове амбасадорке Македоније Вере Јовановски Типко, која је оценила да две земље и два народа повезују традиционално блиски односи.
„Република Србија у Републици Македонији има искреног и доброг суседа и активног партнера, који у континуитету подржава Србију, с којом ће наставити да дели европске вредности, принципе и будућност у великој европској породици“, рекла је Јовановски Типко.
Председник Николић се заложио, примајући акредитивна писма новог амбасадора Казахстана у Београду Нурбаха Рустемова, за свеобухватно унапређење сарадње двеју земаља и захвалио Астани на подршци Србији о питању Косова и Метохије.Односи између наших држава и народа су традиционално пријатељски, и наша је жеља да заједничким напорима допринесемо њиховој свеобухватности и испунимо их садржајима и потенцијалима за будућност, рекао је Николић.
Србија, према његовим речима, сматра Казахстан значајним партнером у региону Евроазије и незаобилазним фактором у развоју сарадње с тим делом света.
Амбасадор Рустемов је нагласио и да је успешна билатерална сарадња заснована на правној регулативи, подсетивши да је Србија једина европска земља с којом је Казахстан успоставио узајамни безвизни режим.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com