Финансијска инјекција из Емирата

Emirati-t
Србија од Уједињених Арапских Емирата очекује веома повољан кредит између две и три милијарде долара. Привредници кажу да је ова вест више него добра, а економисти се залажу да се новац уложи у инфраструктуру и поправљање услова пословања.Држава дугује 19 милијарди и 150 милиона евра – око 60 одсто свега што створимо за годину дана. Само за отплату дугова наредне године отићи ће милијарду евра. Још толико за субвенције губиташима. А у буџету недостаје новца за пензије и социјалне трансфере.
Вицепремијер Вучић рекао је да је замолио шеика Мухамеда Бин Заједа да Уједињени Арапски Емирати Србији дају две или три милијарде долара по најнижој каматној стопи, на 20 или 30 година.
„То би био готово поклон за ову земљу. Ми бисмо делом тог новца вратили најтеже кредите који нас оптерећујуу“, рекао је Вучић.
Једна од тих милијарди биће искоришћена да се отплате раније узети скупљи кредити. Тако би се смањио трошак за камате и развукла отплата дугова да избегнемо ситуацију да за коју годину не можемо да узмемо нови кредит нити да враћамо стари.
Привредници кажу да је ова вест више него добра, а економисти се залажу да се новац уложи у инфраструктуру и поправљање услова пословања.
„Свако препакивање дугова које се ради на начин да нови зајам буде уз нижу камату је рационална и пожељна одлука коју власти могу да донесу, али је питање да ли можемо повољније да се задужимо, да ли ће те пријатељске везе за узврат тражити нешто друго“, каже економиста Ненад Гујаничић.
Препакивање јавног сектора
Економисти сматрају да би држава арапску финансијску инјекцију требало да искористи и за препакивање јавног сектора, да поправи услове пословања и смањи политички ризик који диже цену новца, а да кредитирање предузетника остави банкама.
„Привреда боље него држава зна где треба да инвестира. Привреди требају услови пословања а од државе јој требају инвестиције у инфраструктуру, Коридор 10, а образовање као други део инфраструктурре за боље запошљавање и привлачење страних и домаћих инвестититора“, рекла је Ана Трбовић.
Кредит из Емирата за привреднике је, како кажу, фантастична вест, ако део пара буде директно одвојен за подстицаје у пољопривреди, енергетици, за инфрастуктуру и извознике.
Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић каже да је веома важно да та средства дођу до привредника и буду упућена у оне гране које брзо могу донети резултате.
„То су влеике паре за нашу привреду, ми немамо велику економију и свако добро припремљено улагање може да да резултат, на пример у наводњавање, у пољопривреду у сточарски фонд“, каже Сертић.
Привредник Топлица Спасојевић каже да критеријуми који треба да се поставе за наше предузетнике који би инвестирали у пољопривреду и друге области треба да буду, пре свега, колико запошљавјау радника и да ли су на ретко насељеним територијама.
„Коначно ћемо имати инструмент да развојна политика покаже шта зна, а предузетници покажу раскош свог талента“, каже Спасојевић.
Новац из Емирата требало би да стигне пре краја године, а како ће се потрошити Владу ће саветовати и бивши аустријски канцелар који стиже у Србију до краја месеца, али се ипак највећа помоћ око тога очекује од бившег првог човека ММФ Доминик Строс Кана.