Хапшење нарко-дилера

Hapsenje t
Више особа ухапшено у Србији, региону и Холандији, због сумње да су припадници организоване криминалне групе која се бави кријумчарењем и шверцом великих количина кокаина из Латинске Америке у Европу.Припадници Управе криминалистичке полиције у координисаној акцији са тужилаштвом за организовани криминал и полицијама и тужилаштвима више земаља ухапсили више особа због сумње да су припадници организоване криминалне групе која се бави кријумчарењем и шверцом великих количина кокаина из Латинске Америке у Европу, незванично сазнаје РТС.
У Србији је, како незванично сазнајемо, ухапшен Хаџи Зоран Јовановић и Александар Десница због сумњи за недозвољену производњу и продају дрога. Акција је паралелено вођена у Србији, Холандији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској.
У Србији на пет локација извршено је претресање станова и других објеката, како би се прикупили докази за кривични поступак против ове групе. Такође, и на територији Републике Српске, у срарадњи са тужилаштвом Босне и Херцеговине, истовремено су изврешни претреси на седам локација, а у вези са прикупљањем доказа против више ухапшених особа.
У Црној Гори приведена је једна особа, Мирсад Халиловић, и претресен је стан и више објеката у његовом власништву. У Хрватској је истовремено претресено више локација.
Организована криминална група бавила се кријумчарењем кокаина из земаља Латинске Америке у Западну Европу, у дужем временском периоду. Припадници групе своју активност су пре свега усмеравали на територију земаља Западне Европе, посебно Холандију, Белгију, Немачку и Шпанију.
Током оперативног рада утврђено је да је група развила добро уходану мрежу добављача, орагнизатора транспорта, логистичара и купаца наркотика, не само на територији поменутих земаља.
Истраге су уз координацију Еуропола вршене у више евопских земаља. У оквиру акције, а као резултат сарадње српске и белгијске полиције, у Белгији су откривене четири плантаже марихуане и заплењено је 1500 стабљика и веће количине кокаина. У току акције заплењено је и више од милион евра.
Организована криминална група се терети за препродају 15 кг кокаина у Холандији 1.11.2011. године где су ухапшене две особе.
Организатор групе је Хаџи Зоран Јовановић од раније познат полицији и већ је био хапшен у Белгији током 2007. приликом покушаја кријумчарења 200 килограма кокаина, преко луке у Антверпену, заједно са још неколико особа, а сам Јовановић је био означен као орагнизатор акције.