Чиле, земљотрес и цунами

Најмање петоро људи погинуло је у земљотресу јачине 8,2 степена Рихтерове скале који је ноћас погодио северну обалу Чилеа. Покренут цунами висине два метра. Чилеанске власти наложиле евакуацију приобалних области.Први талас цунамија, покренутог после снажног земљотреса, погодио је поједине области северне обале. Tалас је ударио 45 минута после потреса, пренела је агенција Ројтерс. Погинули су четири мушкарца и једна жена у градовима Икикеу и Алто Осписију, и то или од срчаног удара или од рушевног материјала, пренео је АФП.
У погођеној области није причињена знатна штета, али су клизишта блокирала поједине путеве, струју није имало на хиљаде људи, један аеродром је оштећен а неколико објеката захватио је пожар, пренеле су агенције.
Чилеанске власти су, одмах после првог потреса, наредиле превентивну евакуацију.
Око 300 особа побегло је из женског затвора у Икикеу а званичници су рекли да је чиленска војска послала авионе са специјалним јединицама да чувају имовину од пљачкања.
У граду Арика, 139 километара од епицентра, болнице лече лакше повређене особе, неке куће су уништене а 90 одсто потрошача је ту без струје.
Упозорење на цунами остаје и даље на снази за обале Перуа, Чилеа и за Хаваје тако да стотине хиљада људи дуж обале неће спавати у својим креветима.
Земљотрес је био веома снажан, а затресао је еквивалентном јачином од 4,5 Рихтера и главни град Боливије удаљен 470 километара. У првих неколико сати, уследило је 10 накнадних потреса, међу њима и један јачине шест степени Рихтера.
Земљотрес је регистрован у водама Пацифика, у близини северне чилеанске обале, тачније на дубини од 10 километара, на 83 километра од приморског града Икике, код границе са Перуом, саопштио је Амерички геолошки институт.Чиле се налази на једном од најтруснијих подручја у свету. Земљотрес јачине 8,8 степени Рихтерове скале и након тога цунами, погодили су ту земљу у фебруару 2010. године и тада је погинуло више од 500 људи, уништено 220.000 кућа и причињена и друга штета у приобаљу.
Најјачи земљотрес регистрован у Чилеу, од 9,5 степени Рихтера, догодио се 1960. године и тада је погинуло више од 5.000 људи.