Шабас: Суђење у Хагу је суђење Туђману

Hag
Члан правног тима Србије пред Међународним судом правде у Хагу Вилијам Шабас каже да се процес по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид може назвати „суђење Туђамну које се никада није десило“. Тужба Хрватске против Србије почива на слабим темељима, оценио Шабас.
Процес по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде може се назвати „суђење Туђамну које се никада није десило“, изјавио је члан правног тима Србије пред тим судом Вилијам Шабас.
Шабас је за Политику рекао да оптужба Србије против Хрватске има јако упориште у „провокативним, расистичким изјавама“ првог председника Хрватске Фрање Туђмана, његовим „екстремистичким погледима“ и историји која сеже до времена Другог светског рата.
„Све то у комбинацији са понашањем хрватске војске током ‘Олује’ – и ето јаког случаја геноцида. Најјачи аргумент је да су напади на Србе током ‘Олује’ били сасвим другачијих размера од оних који се приписују Србији против Хрвата 1991. године“, рекао је Шабас.
Према његовим речима, не треба никада потценити тезу адвоката друге стране, али тужба Хрватске против Србије „почива на слабим темељима“.
Упитан да упореди акцију „Олуја“ и заузимање Сребренице од стране српских снага, што је Међународни суд прваде прогласио геноцидом, Шабас је навео да су у Сребреници војно способни мушкарци „били мета за погубљење“, а да су жене, деца и стари били евакуисани.
„Током ‘Олује’ не изгледа да су направљене такве разлике. Сви Срби су били мета“, закључио је Шабас.