Школе немају ни за сапун

Skole-tv
У дуговима велики број школа у Србији. Због блокаде рачуна, поједине не могу да измире ни путне трошкове за професоре, или да купе средства за хигијену. Синдикати истичу да то заправо нису дугови школа, већ дугови локалних самоуправа и гафови директора.У осам школама у Зајечару дугови су се нагомилали – за грејање, телефон, воду. Због блокаде рачуна, кажу, немају ни за сапун. У ОШ „Љубица Радосављевић Нада“ не могу да поправе ни оно што им је наложио санитарни инспректор.
„Ми средства немамо да дорадимо то што нам је потребно. Кречење, замена пода, промена инсталација, грејних цеви за централно грејање. Сваке зиме имамо проблем“, каже директор те школе Новица Димитријевић.
У Нишу директори или нису ту, или не желе да говоре пред камерама. У овом граду 12 основних и две средње школе дугују готово 400 хиљада динара.
„Генерално гледајући, ми имам проблема у измирењу обавеза према школама, у вези са применом закона о роковима плаћања у комерцијалним трансакцијама. Из простог разлога што није избалансиран ниво обавеза на нивоу прилива средстава у буџет града“, каже начелница Управе за образовање у Нишу Јелица Велаја.
Закон по коме се дугови морају измирити за 45 дана, највише је погодио школе, односно просветаре, поручују из Уније синдиката просветних радника.
„Та дуговања која имају школе нису у ствари дугови школа, него су то дугови које није измирила локална самоуправа, општине или неки гафови које су направили директори школа“, каже председник Уније Драган Матијевић.
На списак блокираних школских рачуна, између осталих, уписане су и београдске, борске, новопазарске, новосадске школе.