Шпанија, има ли краја кризи?

Spanija-t
Стопе незапослености у Шпанији и Француској достижу нове рекорде. Конзервативна влада у Мадриду признаје да је смањење највећег дефицита у еврозони тешко достижан циљ.Више од шест милиона Шпанаца је без посла, што се не памти од седамдесетих година прошлог века, када су почели да објављују податке. Рецесији се не назире крај, а влада сада попушта са строгим реформским курсом.Стопа незапослености је 27,2 одсто, а најугроженији су млади – половина их је без посла. Они одлазе у иностранство, а земљу напуштају чак и имигранти.
Премијер Маријано Рахој рекао је да ће ово бити лоша година, али и да би без реформи ситуација била још гора.
Те реформе, које погађају сиромашне, изазвале су револт грађана који су покушали да опколе парламент. Они сматрају да влада не брани њихове интересе, већ да слепо следи политику коју не подржавају. Полиција није имала разумевања за захтеве да ту и остану, док влада не поднесе оставку.
Конзервативна влада је под притиском Брисела, да смањи дефицит који је највећи у еврозони. Ипак признају да су циљеви тешко достижни.
„У драматичној смо ситуацији. Наша економска политика остаје иста и са тим смо упознали Брисел. Уместо планираног дефицита од 4,5 одсто, ове године биће 6,3 одсто. Одлучни смо да испунимо обећање да до 2016. сведмо дефицит на дозвољени ниво од три процента“, каже потпредседница владе Сораја Саенц де Сантамарија.
Шпанија полако одустаје од примене строгих мера штедње и окреће се онима које ће подстаћи раст и отварање нових радних места. И из Европске уније кажу да је дошло време да се темпо успори.
„Мере штедње сада могу бити мање агресивне, јер су до сада биле драстичне. Код фискалне консолидације треба водити рачуна о специфичним економским проблемима поједине чланице“, наводи европски комесар Оли Рен.
Рекорде обора и Француска, јер се предизборна обећања председника Франсоа Оланда тешко остварују. И Французи од почетка године масовно остају без посла, и сада их је три милиона и двеста хиљада. То је историјски рекорд који премашује претходни из 1997. године.
Ако се томе додају они који траже посао са скраћеним радним временом, незапослених је скоро пет милиона, што је још један забрињавајући показатељ.