Шта доноси нови Закон о раду

Radnici-t2
Почеле консултације са синдикатима о предлогу новог Закона о раду. У Савезу самосталних синдиката нису задовољни предлогом да се укину отпремнине за читав стаж. Послодавци и део синдиката сматрају да је то неопходна мера за привлачење инвеститора и подстицај развоју домаћег предузетништва.Отпремнине само за стаж код последњег послодавца, трогодишњи рад на неодређено време, нови облици запошљавања, мање администрације при отпуштању и запошљавању – све то, већ годину до две кружи као могућа новина у домаћем радном законодавству.
После разговора са челницима Владе, лидер Савеза самосталних синдиката највећег синдиката Љубисав Орбовић каже да закон мора бити по мери здраве економије, али и достојанства радника.
„Разговор је ишао у правцу да закон мора бити усаглашен заједно са синдикатима. У неком наредном периоду од двадесетак дана, морамо ући у заједничке разговоре о самом закону. Ово што је све досад објављивано је један програм жеља“, наводи Орбовић.
И док Орбовић сматра да укидање исплате отпремнине за читав стаж није добро решење, за послодавце и део синдиката то није део са списка жеља, већ неопходна мера за привлачење инвеститора и подстицај развоју домаћег предузетништва.
„Ако хоћете да се фирме отварају, не можете очекивати да се неко запосли, посао пође низбрдо, ви морате да затворите фирму, али морате да исплатите отпремнину некоме ко је радио 30 година, три, пет или седам хиљада евра. Испаде да је отпремнина већа него оснивачки капитал фирме“, напомиње Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије.
Тако би се, кажу, поспешило запошљавање искусних радника који су сваком послодавцу добродошли. Продужавање рада на неодређено време са једне на три године, за шта се залажу послодавци, синдикатима је потпуно неприхватљиво. Док неки облици флексибилног рада – рад од куће па чак и рад у пару уз поделу радног времена, имају присталице.
Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката сматра да синдикати не треба унапред, због популизма да то одбацују.
„Такве врсте рада нису лоше. Битно је да има рада да има новог запошљавања, и Асоцијација ће и тај рад подржати“, истиче Савић.
Уз остале законе, пре свих пореске, требало би да и Закон о раду употпуни оквир који ће подстаћи запошљавање, сагласни су синдикати и послодавци. Заједнички је интерес да се сузбије потреба за сивом економијом, раднику и фирми омогући зарада, а држави да наплаћује како се све чешће говори “ разумне порезе“.