Ђаци у саобраћају, опрез на путу

Deca-saobracaj-T
Почетак школске године вратио је ђаке у саобраћај. Брзина у близини школе ограничена на 30 километара на час. Казна за прекорачење брзине у зони школе 120.000 динара и 14 казнених поена, а дозвола се одузима на годину дана. Најављене додатне контроле у септембру.Основци су најрањивија категорија у саобраћају, показују статистике, а добре или лоше навике они најчешће стекну од родитеља.
После опсежне студије, у Београду су 2005. године предузете озбиљне мере за заштиту деце у саобраћају
Након што су постављене ограде, семафори, исцртавани прелази, у последње три године ниједан ђак није страдао у саобраћају.
Поједини директори школа осмислили су стратегије обезбеђивања доласка деце у школу.
Кажу да последњих година све више родитеља своју децу довози у школу, па она немају прилику да науче ни како да пређу улицу.
Директор Основне школе „Свети Сава“ Дејан Станковић апелује на родитеље да своју децу што више доводе пешке у школу и предлаже да један родитељ доводи више деце заједно да би деци било забавније.
Стручњаци препоручују да се брзина у околини школа смањи.
Милан Вујанић са Саобраћајног факултета у Београду наводи да је у зонама школа брзина ограничена на 30 километара на час, па је вероватноћа да се дете озбиљније повреди сведена на 10 одсто.
„Ако је 40 километара на час, вероватноћа је 20 одсто, са 50 километара на час је 40 одсто, са 60 је 80 одсто, а са 80 километара на час, скоро да нико у функцији пешака не може да преживи“, истиче Вујанић.
Управа саобраћајне полиције ће, поводом почетка нове школске године, у целој Србији у близини школа до 15. септембра, у периоду од од 7 до 19.30, поставити нове врсте контрола.
Славиша Лакићевић из МУП-а Србије најавио је увођење необележених возила која ће документовати прекршаје.
Такође, како каже Лакићевић, прекршаје ће бележити и саобраћајни полицајци у цивилном оделу, са камерама и фотоапаратима.
Казна за прекорачење брзине у зони школе је 120.000 динара и 14 казнених поена, а дозвола се одузима на годину дана.