Јачање сарадње са афричким државама

Nikolic-v-t
Србија и Африка имају дугу традицију добрих односа, рекао председник Томислав Николић у Адис Абеби. Као председник Србије чврсто сам опредељен да допринесем јачању сваког облика сарадње наше земље са афричким државама, поручио Николић, који се на маргинама Самита Афричке уније сусрео са државним секретаром САД Џоном Керијем.Председник Србије Томислав Николић у Адис Абеби учествује на специјалном Самиту Афричке уније, поводом педесетогодишњице од оснивања те организације.На крају посете Етипоији Николић се сусрео са председником Египта Мухамедом Мурсијем. Том приликом Николић је истакао да је Србија спремна да обнови стара пријатељства која је Југославија гајила с афричким државама и народима, а да су српска предузећа су спремна да на тим тржиштима заузму места која су некада имала.
Председник Србије је Мурсију упутио позив да посети Србију, а Мурси је нагласио да се сусрету радује било да до њега дође у Београду или у Каиру.
Током дана, Николић је поручио да је као председник Србије чврсто опредељен да допринесе јачању сваког облика сарадње наше земље са афричким државама.
У поруци солидарности, која ће поводом јубилеја бити објављена у специјалној монографији, Николић је констатовао да Србија и Африка имају дугу традицију добрих односа.
„Вишедеценијска, у неким случајевима и век дуга сарадња Србије са афричким држвама наставља тако да се развија на здравим односима и обостраном уважавању“, оценио је Николић.
Председник Србије је уверен да ће циљеви Самита бити остварени и да ће тема око које су се учесници окупили у Адис Абеби – панафриканизам и афричка ренесанса – бити инспирација за достизање мира у свим деловима Африке, за обнову и напредак.