Јефтинији гас у октобру

Gas-t2Држава је топланама омогућила да репрограмирају дуг за мазут и гас. У Министарству енергетике кажу да локалне власти могу са својим топланама да направе динамику распореда отплате дугова за грејање.
Министарка енергетике Зорана Михајловић позвала је топлане да то ураде што пре, а посебно је нагласила да то важи за топлане у Београду.
„Ако знамо да се Београдским електранама дугује седам милијарди динара од стране становништва, онда мора да се нађе начин, а један од предлога је заиста репрограм и односи се и на већину градова у Србији“, рекла је Михјовићева.
Према њеним речима, планирано је да првог октобра, пре грејне сезоне, буду сви обавештени о могућим проблемима када је реч о топланама.
„Нормално је да за годину дана не могу да се реше сви проблеми. Покушаћемо да одржимо енергетску стабилност, али постоје две, три топлане које морају да имају бољу сарадњу и са локалном самоуправом и државом“, рекла је министарка.
У Градском секретаријату за комунално-стамбене послове и Управи за енергетику Београда, потвдили су РТС-у да траже начин како домаћинствима да одобре плаћање дугова за грејање на рате.
Проблем у Београду је што се грејање наплаћује обједињено са другим комуналним услугама преко уплатнице Инфостана и није могуће репрограмирати само обавезе за грејање. У припреми је механизам репрограмирања дуговања за све комуналне услуге које су у систему обједињене наплате и грађани ће убрзо бити обавештени о томе.
Интерес града Београда је да омогући стимулативну наплату. Јасно је да ће сразмерно учешћу износа за грејање на уплатницама, највећи део тако прикупљених средстава отићи Београдским електранама и тај новац бити искоришћен за плаћање дуга Србијагасу.
У Крагујевачкој Енергетици, која је у реструктурирању и није градско предузеће, понудили су репрограм највећим дужницима.
„Грађани који су тужени последњих 12 месеци своје обавезе могу да регулишу на пет рата, али морају да плаћају текуће обавезе. То су мало строжи услови него што је Министарство препоручило“, рекао је Зоран Јовановић, члан градског већа за комуналну привреду Крагујевца.
Уз већ одложено плаћање дуга за струју, грађанима је репрограм добро дошао.
Хоће ли нова грејна сезона донети и поскупљење грејања зависи од локалних власти. Реалног основа за подизање цена нема. Како РТС сазнаје, иако је гас поскупео, тај енергет ће због тржишних усклађивања већ идућег месеца појефтинити.
Томе треба додати и чињеницу да је две трећине даљинских система неколико протеклих зима користило мазут из Робних резерви. Из ресорног министарства упозоравају и да наплата грејања мора бити у складу са Уредбом о минималним и максималним ценама испоручене топлотне енергије.