Јосиповић не очекује санкције ЕУ

Josipovic-t
До европских санкција Хрватској неће доћи, јер ће Сабор ускладити закон о европском налогу за хапшење, рекао председник Хрватске Иво Јосиповић и истакао да има много важнијих проблема од тог закона, који је колоквијално назван „Лекс Перковић“.„Ја не бих о санкцијама, мислим да оне неће доћи на дневни ред“, уверен је Јосиповић.
Хрватска је, наиме, два дана уочи прикључења Европској унији изменила закон о европском налогу за хапшење чиме је практично амнестирала многе особе осумњичене да су починили злочине и друга кривична дела међу којима је и бивши високи функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић.
Перковића Немачка потражује због сумње да је учествовао у организовању убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.
Јосиповић је новинарима, на традиционалнној четвртој дипломатској берби грожђа у Јастребарском, рекао да ће Сабор ускладити хрватско законодавство како је то предвиђено приступним уговором који је Хрватска потписала.
Јосиповић је нагласио како је Хрватска у Европској унији перципирана као одговорна земља, оценивши да је у тзв. случај „лекс Перковић“ заправо „процес у којем је влада настојала да осигура једнакост Хрватске, наших грађана са другима, али је испало мало другачије“.
Хрватски председник је рекао и да Хрватска примењује европски налог за хапшење, односно да их је већ много спроведено.
Не ради се, дакле, о томе да Хрватска не жели да спроводи оно што је потписала већ да су, како је рекао, и Хрватска и Европа суочени са пуно већим проблемима од овог.
„Има пуно већих и важнијих проблема него што је ово, на пример привредна, изградња неке нове Европе као одговор на кризу. То су превелики и превише важни задаци да бисмо се губили на овоме“, навео је Јосиповић.
И премијер Зоран Милановић је недавно поручио да Хрватска има важнија посла од измене закона о европској потерници поручивши да ће влада на првом јесењем заседању Сабора доставити предлог измена тог акта.
Еропска комисија, међутим, није задовољна и очекује да спорни закон буде измењен што је пре могуће, а потпредседица ЕК и комесарка за правосуђе Вивијан Рединг је запретила и увођењем санкција.