Srbi granicu prelaze zbog goriva, šopinga ili ispita i vraćaju se u danu. Da li nadzor važi za njih?

Dragan Grujić i Ljubinka Račić, Telegraf

Stanovnici Mačve koji često idu u Bijeljinu, popunjavali test samoprocene

Pojedini stanovnici pograničnih područja, koji često putuju u Bosnu i Hercegovinu, u prethodne dve nedelje nisu bili izuzeti od desetodnevnog nadzora zbog korona virusa po povratku u Srbiju, iako to u praksi ne bi trebalo da se dešava.

Brojni stanovnici iz Mačve, naime, koji često prelaze Pavlovića most i putuju u Bijeljinu, smatraju da je to besmisleno, jer granicu prelaze da bi točili jeftinije gorivo, šopingovali ili polagali ispit na nekom od brojnih fakulteta, i kući se vraćaju se istog dana.

 Putovala sam u Bijeljinu da polažem ispit. Granicu sam prešla oko podne, a vratila se u Srbiju posle tri sata i morala sam da se evidentiram, jer su na graničnom prelazu registrovali da sam se vratila, inače bih platila kaznu – kaže studentkinja iz Bogatića.

Na graničnom prelazu u Badovincima za obavezan desetodnevni nadzor ne evidentiraju se jedino poljoprivrednici iz ovog sela, koji preko granice prelaze traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama da bi na levoj obali Drine, gde poseduju imanja, obavili poljoprivredne radove.

Iako se podnošenje prijave o prelasku granice elektronski obavi za nekoliko minuta, mnogi upravo zbog toga odlažu da putuju u Federaciju BiH i Republiku Srpsku, ne samo zbog goriva, već i posete rođacima.

– Sestra mi živi u Bijeljini, svega 15 kilometara daleko, ali se ne usuđujem da idem u posetu. Zašto da me evidentiraju – kaže meštanin Badovinaca.

Međutim, kako Telegraf.rs saznaje u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, nadzor ne važi za one koji na dnevnom nivou putuju u susedne zemlje, da li zbog poslovnih, studentskih ili drugih obaveza.

Koštalo ih jeftino gorivo 

Ipak, dosta je onih koji sada ne žele ništa da rizikuju jer ih je jeftinije gorivo u BiH svojevremeno papreno koštalo. Naime, sa početkom vanrednog stanja, u martu, u karantinu je bilo oko 600 ljudi od kojih je najviše onih koji su pre zatvaranja granice u Bijeljini boravili sat ili dva dok su točili gorivo.

– Dan pre zatvaranja državne granice točio sam gorivo u Bijeljini. Posle deset dana policija mi je saopštila da moram da provedem 14 dana u kućnoj izolaciji. Na moju nesreću produžili su još toliko, usmeno, bez ikakvog papira. Nisam radio mesec dana, a  onda sam morao da otvorim bolovanje  jer su u firmi tražili da pravdam odsustvo, ali su ipak na kraju isplatili celu platu – prepričava radnik iz Bogatića.

I dok Mačvani moraju da se prijave i budu pod zdravstvenim nadzorom, stanovnici Republike Srpske i Federacije BiH koji ulaze u Srbiju se ne evidentiraju zbog kovida u sistemu naše niti svoje države.

Nadzor se osim za naše, vrši nad stranim državljanima koji dolaze iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije, koji imaju boravak u našoj zemlji.

Ovaj sistem nadzora se primenjuje od 18. septembra, i sutra u 18 sati će biti tačno dve nedelje kako je on počeo. 

Svi građani koji dolaze u Srbiju, na granici dobijaju obaveštenje da treba da se prijave na sistem www.e.zdravlje.gov.rs, gde popunjavaju test samoprocene. Nakon popunjenog testa samoprocene, dobijaju uputstvo da li treba da se jave u kovid ambulantu, ako imaju simptome koji mogu da ukazuju na korona virus.

Sve o nadzoru možete pročitati u ovom tekstu. 

Inače, do ponoći između nedelje i ponedeljka, test samoprocene je popunilo 43.498 naših građana, od kojih je njih 54 upućeno da se jave u kovid ambulantu.