Danas su Detinci

Pravoslavna Crkva sutra slavi Detince. Vrlo poznat praznik u našem narodu, običaju za ovaj praznik konačno možemo reći imaju smisla.
Naime roditelji čekaju dar od svoje dece, simboličnim vezivanjem i to je utemeljeno u simpatičnom običaju kod našeg naroda da u narednim nedeljama imamo i materice i oce kada su običaju obrnuti, naime tada roditelji daruju decu.
Simbolika uzajamnog vezivanja i drešenja je da se pripremamo za doček najradosnijeg praznika koji je pomirio čoveka sa Bogom, odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.
U ove dane se sprema svečaniji ručak nego obično, ali obavezno postan jer je vreme Božićnog posta. Oko trpeze se okuplja cela porodica i oni provode ceo dan zajedno sve ove praznike, što je u vreme kada sve manje imamo vremena jedni za druge, izuzetno važno.
Detinjci, materice, oci jačaju porodičan sklad ili ga popravljaju tamo gde je narušen. Doprinose da se deca i roditelji bolje razumeju, poštuju i uvažavaju što je osnov zdrave i čvrste porodice.
Duhovna pozadina ovog drešenja i uzajamnih poklona koji čine prazničnu atmosferu je u tome da su i istočni mudraci, koji su krenuli na poklonjenje Bogomladencu u vitlejemskoj pećini, darovali mu poklone: zlato, tamjan i smirnu.