Вучић: Одбијање споразума значи изолацију

Vucic-v-t
Одбијање споразума с Приштином значило би изолацију државе и одбијање страних инвеститора, рекао Александар Вучић. Мислим да ће Србија добити датум почетка преговора с ЕУ ако се потпише договор о спровођењу споразума с Приштином, каже вицепремијерВучић је у интервјуу за недељник Нови магазин рекао да је због тога захвалан свим људима који у подршци споразуму Београда и Приштине нису полазили од личних ставова и уверења заснованих на нечему што је било деведесетих, већ пре свега на ономе што се данас збива и тиме показали своју ширину.
„Постојали су људи од којих нисам очекивао подршку, слушао сам Николу Самарџића, Ненада Прокића, ако хоћете и Чедомира Јовановића и захвалан сам им на томе што нису постављали не знам какве услове или не знам каква питања“, навео је први потпредседник владе.
Вучић је додао да с тим људима не дели потпуно исте вредности, али да је важно за Србију што будућност сматрају приоритетом, да сматрају да „морамо да преживимо да бисмо могли да живимо за пет или десет година, да је било доста жртвовања народа, жртвовања туђе деце и других људи зарад личних политичких интереса“.
Према његовим речима, одбијање Бриселског споразума за Србију би значило повратак назад.
„У то нема никаве сумње и питање је какву би будућност земља имала. Чак и они који су данас против и они знају да говоримо истину, да смо у праву. Мислим да Србија не само што би била заустављена на европском путу него би била полако, али сигурно изолована од остатка човечанства“, рекао је Вучић.
Додао је да би било питање дана кад ће поново да се уведе визни режим, да би се повећао број лажних азиланата и да би се поставило питање прекограничних кредита.
Вучић је оценио да би одбијање споразума довело до тога да ниједан инвеститор не би дошао у Србију.
„Овако сам сигуран да ће доћи многи инвеститори после 28. јуна ако Србија добије датум, а верујем да ће добити. Не могу да кажем да ће да хрле у Србију, то зависи од нас и амбијента који направимо, али да ће их бити више биће и да ће Србија бити на добром путу да постане нормална и пристојна земља, у то немам никакве сумње“, рекао је вицепремијер.
Вучић је навео да мисли да ће Србија добити датум почетка преговора с ЕУ ако се потпише договор о спровођењу споразума с Приштином.
„То је почетак, после тога морамо много да радимо, чека нас сет правосудних закона, стратегија за борбу против корупције… И још важније, чека нас упрошћавање процедура за улагање у нашу земљу“, рекао је потпредседник владе.
Према његовим речима, Србија може да постане нормална земља и за пет година стварни лидер у регион, али мора да се модернизује.
„Просто мислим да ми данас имамо шансу да будемо део нормалног света и Србија ту шансу не сме да пропусти. Србија има шансу да буде партнер, велики и важан колико је то могуће имајући у виду нашу величину и бројност, партнер и западним силама и Руској Федерацији“, рекао је Вучић.
Одговарајући на питање шта је и када утицало да промени своје ставове, он је рекао да је то био дуг процес сазревања једне личности и да је најпре почео од својих грешака.
„Признао сам их и јавно, затим учио на грешкама оних с којима сам радио, схватио где смо све погрешили, шта нисмо разумели у свету. Када сагледате своју сујету и схватите да није тешко признати грешку, па погледате шта је то што су други урадили, прихватите добро, анализирате и њихове грешке и покушате да направите најбоље – онда, чини ми се, имате отворенији приступ правим решењима“, навео је Вучић.