Danas je Dan pobede nad fašizmom

POCASNA ARTILJERIJSKA PALJBA POVODOM DANA POBEDE NAD FASIZMOMDržavni praznik Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu danas će u Srbiji biti obeležen brojnim manifestacijama.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će na Avali, povodom obeležavanja 68 godina od pobede nad fašizmom, položiti venac na Spomenik neznanom junaku.
Centralna državna ceremonija, uz vojne i državne počasti u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata počela je u 10 časova, a predvodi je ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Žarko Obradović.
Na ceremoniji učestvuju predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasade Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdzana, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.
Žene u crnom i ARTIE centar za promociju kulture, umetnosti i dizajna u spomen parku Jajinci odaće poštu žrtvama fašističkog terora, kao i ispred antifašističkog spomenika na Terazijama.
Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske spomenike i mesta stradanja u Drugom svetskom ratu na tlu zemalja bivše SFRJ, Albanije, Austrije, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Francuske, Česke, Španije i drugih država.
Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dana pobede nad fašizmom, izvršena počasna artiljerijska paljba.Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine.
Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja.
U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno.
Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi i dece.