Генерали полиције одговорни за паљење амбасада

Paljenje americke ambasade
Четири полицијска званичника направила су пропусте током демонстрација у фебруару 2008. године када су запаљене амбасаде САД и Немачке у Београду, наводи се у извештају Радне групе која је истраживала инцидент, пишу „Вечерње новости“.
Како се наводи у извештају, амбасаде су двадесетак минута биле потпуно необезбеђене, па је из болнице где је био на лечењу после удеса, морао да интервенише и министар унутрашњих послова Драган Јочић који је позивао команданте јединица и тражио да се обезбеде амбасаде, преноси Бета писање Новости.
Додаје се да су, према извештају, за пропусте одговорни полицијски генерали Стеван Бјелић, Боривоје Тешић и Младен Курибак, и некадашњи начелник Полицијске управе Београд Слободан Вуколић.
Радна група је извештај послала Вишем јавном тужилаштву у Београду, а Новости наводе да су сви поменути негирали да су пропусти учињени и тврдили да су дали све од себе.
У нередима након митинга 21. фебруара 2008. године запаљене су америчка и немачка амбасада, а у пожару у Амбасади САД погинуо је демонстрант Зоран Вујовић.
Пред Вишим судом у Београду у априлу 2013. године почело је суђење дванаесторици оптужених за паљење амбасада.
Немачки Бундестаг је расветљавање напада на Амбасаду у Београду поставио као један од услова за почетак преговора Србије са ЕУ.