Дачић: Будућност Балкана лежи у ЕУ

Ivica Dacic t
После искуства са распадом Југославије, Европа једина перспектива за Балкан, пошто ЕУ спречава национализам и помаже у превазилажењу проблема и спорова, рекао премијер Ивица Дачић. Време је да се залече ране прошлости, а поглед уназад никоме не помаже, већ само продубљује сукобе, поручио Дачић.Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је после искуства са распадом Југославије, Европа једина перспектива за Балкан, пошто Европска унија спречава национализам и помаже у превазилажењу проблема и спорова.“Распад Југославије био је крвава прича. Из тога сви треба да научимо своју лекцију. За нас постоји само једна перспектива, а она се зове Европа. Будућност Балкана лежи у ЕУ. А то је и пут. ЕУ спречава национализам и помаже у превазилажењу проблема и размимоилажења“, рекао је Дачић у интервјуу за бечки дневник Курир.
Говорећи о сукобима на простору бивше Југославије, Дачић је рекао да је „злочина било на свим странама“, да је сада „време да се залече ране прошлости“, али да поглед уназад никоме не помаже, већ само продубљује сукобе.
„Врло сам прагматичан. Да сам са премијером Косова Хашимом Тачијем разговарао о прошлости, то би завршило у тешкој свађи. Не би било споразума. Могу се променити само садашњост и будућност, не и прошлост. То је наша стратегија“, рекао је Дачић.
Премијер је навео да Србија споразумом са Приштином није признала Косово, поновивши да то није учинило ни пет земаља ЕУ, и да ће за Косово бити веома тешко да постане члан УН.
„Отворени смо за дискусију о статусу. Реч је о истим правима за све. Права не могу да важе само за одређене групе“, рекао је Дачић.
Уз примедбу да у Европи готово и нема реаговања на националистичке тонове из Тиране, премијер Србије је рекао да Тирана позива на стварање велике Албаније и да то представља буђење „духова прошлости“, које би било веома тешко зауздати.
Упитан за своје предлоге за Косово који су укључивали и могућност новог повлачења границе, Дачић је рекао да је то био његов прилог у расправи о праведном решавању проблема.
„То питање повлачења граница је црвена крпа у ЕУ, пошто се многе земље плаше да би тај пример могао да буде копиран. Разумем осетљивост тог питања и не инсистирам на тој дискусији“, рекао је Дачић који је 5. и 6. маја боравио у посети Аустрији.