Potvrđeno, uhapšen Naser Keljmendi

KeljmendiNa Kosovu je sinoć uhapšen narkobos Naser Keljmendi, potvrdila je kosovska policija.„Da, tačno je. Policija Kosova je uhapsila Keljmendija“, rekla je za agenciju Beta portaporol policije Baki Keljami.
„Kosovska policija je uhapsila 5. maja oko 20 sati dve osobe, od kojih je za jednom raspisana međunarodna poternica, dok je druga osoba uhapšena zbog pružanja pomoći osobi sa poternice“, kažu u kosovskoj policiji. Obe uhapšene osobe su, kako je navela Baki Kelami, zadržane u policijskom centru.
Tužilštvo BiH još nije dobilo informaciju o hapšenju Keljmendija rekao je Tanjugu portparol tog tužilaštva Boris Grubešić. „Kada dobijemo inofrmaciju postupićemo po proceduri i u skladu sa zakonom“, rekao je Grubešić.
Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je ranije danas da je njegovo ministartsvo još sinoć dobilo nezvaničnu informaciju da je Keljmendi uhapšen na Kosovu.
„Potvrdu treba da da UNMIK i ja se nadam da ćemo danas imati potvrdu te vesti“, kazao je Radončić za Televiziju Federacije BiH. On je rekao da bi Keljmendi trebalo da bude isporučen BiH, čiji je državni sud prošle godine za njim raspisao poterinicu posle pokretanja akcija „Lutka“, usmerene na razbijanje više organizovanih kriminalnih grupa.
Radončić je izjavio da Keljmendi treba da bude izručen BiH.
Keljmendi se nalazi na crnoj listi SAD i poternici Interpola gde je označen kao jedan od najopasnijih narko dilera na Balkanu.
„Ministarstvo bezbednosti BiH sa svojim upravnim organizacijama čini sve da svako ko je optužen bude priveden pravdi. Mi smo sinoć preko naše Direkcije za koordinaciju u koju spada i Ured za saradnju s Interpolom, dobili neslužbenu informaciju da je on uhapšen na Kosovu”, rekao je Radončić agenciji Anadolija.
“Iskreno se nadam da ćemo dobiti i službenu potvrdu. Zakon je vrlo jasan. Keljmendi treba da bude izručen BiH na zahtev našeg Državnog tužilaštvaa. Nakon toga će biti stavljen u pritvor“, izjavio je Radončić.
Keljmendi je u BiH osmnjičen i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007.
Vest o hapšenju Keljmendija preneli su najpre prištinski mediji, a potom i mediji u BiH. I podgorička TV Vijesti je izvestila da je Keljmendi uhapšen, pozivajući se na svoje izvore.
„Vijesti“ podsećaju da se on nalazi i na listi Stejt Dipartmenta kao jedan od najopasnijih narko-bosova na Balkanu i da je za njim raspisana Interpolova poternica. Hapšenje Keljmendija se, kako se navodi, dogodilo sinoć oko 20.30 sati u Prištini.
„Vijesti“ takođe podsećaju da se o Keljmendijevom hapšenju govorilo i u septembru prošle godine, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova kosovske Vlade to tada demantovalo. U istom periodu objavljeno je da je uhapšen i njegov sin Elvis Keljmendi, za kojim je bila izdata međunarodna poternica.
Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu. On je ranije izbegavao hapšenje.