Oland obećava velike promene

olandFrancuski predsednik Fransoa Oland, godinu dana od pobede na izborima, obećao je da će pokrenuti veliki investicioni program koji će transformisati zemlju.Kritikovan i od strane desnice i levice, Oland je istakao važnost povratka strategiji desetogodišnjeg investicionog programa u digitalnim i drugim novim tehnologijama, alternativnoj energiji, zdravstvu i infrastrukturi, prenosi AFP.
„Dosta smo postigli za godinu dana ali ostaje jako puno da se uradi“, rekao je Oland svojim ministrima naglasivši da će „iduća godina biti godina rezultata“.
„Preduzete reforme će duboko promeniti imidž Francuske“, istakao je francuski predsednik.
Inače, Oland obeležava godišnjicu pobede nad desničarem Nikolom Sarkozijem kao najnepopularniji predsednik u francuskoj modernoj istoriji.
Socijalistički predsednik je platio tešku političku cenu zbog toga što nije uspeo da oživi privredu i spreči rast nezaposlenosti.
Francuske dnevni listovi su obeležili prvu Olandovu godišnjicu sa izrazitim kriticizmom, čak je i levičarski „Liberasion“ na prvoj stranici opisao Olanda kao „Usamljenog čoveka“, prenosi francuska novinska agencija AFP.
„Godinu dana nakon izbora Fransoa Olanda Francuska je u krizi – političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i moralnoj“ piše „Liberasion“ i dodaje da Oland „nije bio u stanju da do sada pridobije poverenje svojih sunarodnika“.
Desničarski „Figaro“ piše: „Socijalistička partija se krije na prvu godišnjicu“.
Zbog sve većih kritika vlade mnogi predviđaju rekonstrukciju kabineta pre leta a ankete sugerišu da bi glasači podržali proširenje vlade nekim poznatim ličnostima iz centra.
Više desetina hiljada levičarskih demonstranata izašlo je juče na ulice Pariza i optužilo Olanda da okreće leđa socijalističkim principima, a nekoliko hiljada ljudi ke demonstriralo širom zemlje protiv vladinog predloga zakona o legalizaciji gej brakova.
Olandovi protivnici su se oglasili i danas, a Kristijan Žakob, šef poslaničke grupe desničarskog UMP-a rekao je radiju Frans-Info: „Jednostavno rečeno, brod trenutno tone a mi imamo predsednika koje nije u stanju da preduzme neku akciju“.
Od izbora prošle godine Olandova popularnost je padala brže nego ijednog drugog predsednika od osnivanja Pete republike 1958. godine.
Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnenja objavljenim danas, koju je sproveo institut TNS Sofres za i-tele, više od 76 odsto ispitanika reklo je da su razočarani rezultatima koje je postigao Oland a 56 odsto onih koji su glasali za njega misle da su mu rezultati negativni.