Дачић: Статусно неутрални избори

Dacic-tt
Међународна заједница је тек у последње време схватили озбиљност проблема насталог због „тврдоглавог инсистирања“ Приштине да на гласачким листићима за локалне изборе стоји лого „републике Косово“, рекао Ивица Дачић. За Србију неприхватљиве ознаке државности Косова на листићу, каже премијер.Премијер је нагласио да је за нас неприхватљиво да се попуњавају формулари на којима стоји грб „републике Косово“.
Дачић је истакао да смо због кашњења за решавање тог и других проблема тражили, не померање одржавања избора, већ померање рока за пријаву листа, и да очекује да се у најскорије време, у току дана или сутра најкасније, нађе решење да се бирачи региструју.
Премијер је прецизирао да је разговарао са представницима међународне заједнице, да је имао разговоре са земљама Квинте.
„Имам осећај да су представници међународне заједнице тек у последње време схватили озбиљност проблема насталог због „тврдоглавог инсистирања“ Приштине да на гласачким листићима за локалне изборе 3. новембра стоји лого републике Косово“, навео Дачић и поновио да косовска Централна изборна комисија жели да кроз изборни материјал представи државност.
„Јесмо заинтересовани за излазак на изборе, али нисмо задовољни са притиском међународне заједнице“ на другу страну, рекао је Дачић и додао да изгледа да албанска страна није много заинтересована да Срби изађу на изборе.
Премијер је навео да из тих локалних избора произилази Заједница српских општина, да је то 10 општина и да је то значајна власт.
Он је рекао да се ради о спирали и да, ако нема локалних избора, онда је и имплементација споразума немогућа, ако нема тога, тешко је започети преговоре са ЕУ, а све то изазива политичку па и регионалну нестабилнст. „Ово је критичан моменат у процесу решавања тог проблема“, рекао је Дачић.
Осврнувши се на бриселски споразум, Дачић је рекао да нисмо прихватили тај споразум не би биле угрожене само наше европске интеграције, био би угрожен витални биолошки опстанак Србије, економски би нас сви урушили.