Кијев у пламену, 26 мртвих

UkrajinaТренутно затишје на улицама Кијева. Сукоби демонстраната и полиције настављени током ноћи и јутра. Најмање 26 људи је погинуло, а више од 700 повређено. Међу погинулима је и десет полицајаца. Пропали покушаји договора председника Виктора Јануковича и опозиције. ЕУ разматра санкције Кијеву. У сукобима на улицама Кијева погинуло је најмање 26 људи. Окршаји полиције и демонстраната настављени су током ноћи и јутра. Како наводи Раша тудеј, демонстранти су палили возила и гуме, нападали полицију молотoвљевим коктелима, док су снаге безбедности узвраћале гуменим мецима и шок бомбама.
Према саопштењу Министарства унутрашњих послова повређена је 751 особа, укључујући и пет новинара.
Међу погинулим је и новинар украјинског дневника „Вести“ Вјачеслав Веремиј, који је убијен из ватреног оружја. Грузијска амбасада у Кијеву потврдила је да је међу погинулима и један њихов грађанин.
Покушај да се постигне договор између председника Украјине Виктора Јануковича и опозиционих лидера је, како преносе светски медији, пропао.
„Рекао сам Јануковичу да влада мора одмах повући своје снаге и окончати крвави сукоб зато што људи гину. Како можемо разговарати док се пролива крв?“, рекао је један од лидера опозиције Виталиј Кличко после разговора који су одржани касно ноћас.
Међутим, Кличко каже да му је Јанукович пренео да неће повући снаге безбедности са Трга независности.
Јанукович се у међувремену обратио јавности и позвао опозицију да се „дистанцира од екстремиста“ и упозорио их да ће, у противном, „другачије разговарати“.
Украјински председник је навео да су неки представници опозиције „прешли границу“ када су своје присталице позвали да на протесте понесу оружје.
Наоружане демонстранте назвао је „криминалцима“ и упозорио их је да ће одговарати пред судом.