Крим између Кијева и Москве

1
Кијев одбацује одлуку Севастопоља да се Крим припоји Русији. Улазак Русије у Украјину представља кршење суверенитета, поручио Барак Обама Владимиру Путину. Москва не може да игнорише позиве у помоћ, рекао Путин. Преседан Косова продубио кризу на Криму, каже чешки председник Милош Земан.
Градско веће Севастопоља, лучког града на Криму, где је смештена руска Црноморска флота, одлучило је да се одмах придружи Русији и прекине везе са Украјином. Веће Севастопоља у потпуности подржава одлуку парламента Крима да се на референдуму 16. марта око два милиона грађана те аутономне области изјасни о уједињењу са Русијом.Ново украјинско руководство у Кијеву одбацило је одлуку кримских посланика као нелегитимну и поручило да ће Крим увек бити део Украјине.
„Тражимо од руских власти да престану да подржавају оне који заговарају сепаратизам. Крим јесте и увек ће бити део Украјине“, поручио је премијер Украјине Арсениј Јацењук.
Амерички председник Барак Обама позвао је руског председника Владимира Путина да прихвати дипломатско решење.
У њиховом другом телефонском разговору у протеклих шест дана, који је трајао сат времена, Обама је рекао Путину да улазак Русије у Украјину представља кршење суверенитета и територијалног интегритета те државе, саопштила је Бела кућа.
Кремљ је саопштио да је Путин истакао да Москва не може да игнорише позиве у помоћ и да ће деловати у складу са међународним правом.
Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Саманта Пауер изјавила је да је најављени референдум о статусу Крима нелегитиман.
„Сједињене Америчке Државе и даље верују да постоји дипломатски излаз из кризе у Украјини, али је сваког дана ризик од војне ескалације већи, посебно са потезима који су направљени у Криму“, рекла је Саманта Пауер.
Руски парламент поштоваће „историјски избор“ Крима исказаног на референдуму о припајању Русији, рекао је председавајући руске Државне думе Сергеј Наришкин.
Европска унија је суспендовала преговоре о визној либерализацији и економским споразумима с Русијом и позвала Москву да повуче оружане снаге из Украјине. Америка уводи ограничења на издавање виза Русима.“Што се тиче санкција…не желим да улазим у то. То је мач са две оштрице. Наравно, не може се никако сматрати да је нешто корисно донето под таквим околностима. Ми не признајемо актуелне украјинске власти као легитимне, али са њима имамо неполитичке радне контакте“, објаснио је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.
Британски премијер Дејвид Камерон изјавио да су званичници држава чланица Европске уније у Бриселу донели одлуку да предузму мере против Русије због војне акције у Криму.
Бивша украјинска премијерка позвала је Европу да предузме снажну акцију због намере Крима да се прикључи Русији, упозоравајући да би у противном Москва кренула у преузимање остатка Украјине, што би водило дестабилизацији континента.
„Желим да вас подсетим да је Русија добро наоружана. И да вас питам: да ли неко може да има отворене и фер демократске изборе под калашњиковима. Ко ће бројати листиће? Ко ће обезбедити слободну вољу народа? Тај, такозвани референдум није легитиман“, оценила је Јулија Тимошенко.
Представнички дом америчког Конгреса одобрио је закон којим се дају гаранције за зајам новој украјинској влади. Амерички Сенат размотриће гаранције за зајам Украјини у износу од милијарду долара следеће седмице.