Кина, рат против пошасти загађења

2
У Кини од болести које проузрукује загађење ваздуха годишње умре близу пола милиона људи, тврде стручњаци. Премијер Ли Кећианг објавио рат загађењу.
Кинески премијер Ли Кећианг истакао је почетак свеобухватне борбе против загађења као један од приоритетних задатака којима ће се његова влада позабавити у току ове године, јављају далекоисточни медији.“Објавићемо рат загађењу као што смо објавили рат сиромаштву“, рекао је Ли у обраћању делегатима на годишњем заседању Националног конгреса народних депутата у Пекингу.
Истовремено, кинеске телевизије доносе снимке разарања застарелих цементних постројења и топлана на угаљ динамитом, као доказ одлучности власти да делују брзо и ефикасно у борби против аеро загађења како би умириле забринуто становништво.
Кинески градови и ове зиме су провели неколико недеља обавијени дебелим смогом, у којем је концентрација најопаснијих аеросолних честица ПМ 2,5. прелазила дозвољену вредност и по 20, 30 пута.
Поред загађења ваздуха, контаминација вода и земљишта су такође озбиљни проблеми у Кини. Сматра се да је 3,3 милиона хектара земље у Кини загађено опасним супстанцама, а премијер Ли је најавио да ће влада започети пројекат којим ће једна десетина тих површина, бити пошумљена.
Кинески медији недавно су објавили процену да у земљи има близу 460 такозваних „канцер села“, малих насеља која се налазе у близини рудника, хемијских фабрика и термоелектрана, где је стопа канцерозних обољења вишеструко већа од националног просека.
Кинеско министарство финансија крајем прошлог месеца саопштило је да ће 21 милијарда јуана (око 3 милијарде долара) из државног буџета ове године бити издвојена за пројекте чији је циљ уштеда енерги заштита животне средине.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com