Обрадовић: Држава поклекла на малој матури

Obradovic-tv
Министар просвете Жарко Обрадовић демантовао наводе појединих медија да је и резервни тест из математике откривен, па ће осмаци данас у 12 часова, како је планирано, полагати тест. Држава је поклекла на малој матури, јер је у ланцу припреме тестова нека карика пукла, каже за РТС Обрадовић.Информације да је „процурио“ и резервни тест из математике нису тачне, рекао је за РТС министар Жарко Обрадовић, тако да ће осмаци, како је планирано, полагати тест данас у 12 часова.Министар просвете је рекао да је држава поклекла на малој матури, јер је у ланцу припреме тестова нека карика пукла.
Гостујући на РТС-у, Обрадовић је рекао да је неко починио кривично дело и да због тога мора да одговара, а да ће одговор на то питање дати Управа криминалистичке полиције.
Министар је још једном потврдио да тест који се синоћ појавио у неким медијима, није резервни тест из математике који ће будући средњошколци полагати данас.
Обрадовић је објаснио да су још у понедељак почели да се јављају родитељи са информацијама да је фалсификован тест из српског језика, мађутим за то није било доказа.
Како је рекао, томе у прилог иде и информација да су на основу података девет од 17 школских управа резултати теста из српског језика исти или слабији од прошлогодишњих.
„То показује да тест није био лак и да није било фалсификованих тестова“, навео је Обрадовић.
Говорећи о одложеном тесту из математике, министар је рекао да је једна професорка донела фалсификовани тест једне од комбинација из математике и да је на основу тога одлучено да се полагање одложи.
Обрадовић је рекао да је легитимно постављати питање о његовој оставци, али, како је рекао, треба поставити и питање због чега – чињења или нечињења.
Према његовим речима, потребно је утврдити све околности, а ако се докаже да је неко из Министарстава заказао биће смењем.