Ceo region bori se s vrućinama

ZAVRSETAK OSMOGODISNJEG SKOLOVANJATalas velikih vrućina koji je prethodnih dana zahvatio većinu evropskih zemalja stigao je u region. Visoke temperature zabeležene u Zagrebu, Sarajevu, PodgoriciMeteorolozi tvrde da će i naredni dani biti tropski vreli, a lekari upozoravaju na oprez koji podrazumeva adekvatnu zaštitu od sunca posebno u najtoplijim delovima dana.
Prvi dan sedmice u Zagrebu je zabeležen apsolutni datumski rekord od 33,8 stepeni Celzijusa i prema očekivanju stručnjaka do kraja sedmice temperature vazduha u Hrvatskoj će još malo rasti, pa ni novi temperaturni rekordi neće biti iznenađujući.
Porast temperature, i najniže i najviše dnevne, biće takav da će vrednosti nadmašiti kritične – one nakon kojih se povećava opasnost od toplotnog talasa i na zdravlje.
To se posebno odnosi na period od utorka do petka i to najpre u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj, gde će najviša temperatura vazduha većinom biti iznad 33 stepena, a ni tokom noći se neće spuštati ispod 20-og podeoka Celzijusove skale.
Prvi toplotni talas stigao je i u Bosnu i Hercegovinu. Ovih dana živa u termometru u BiH prešla je 35 stepeni, u Hercegovini se narednih dana očekuje i 38 stepeni Celzijusa, a klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović potvrdio je „Dnevnom avazu“ da će i jul i avgust biti rekordne temperature. U ambulantama ističu da je zavladao takozvani letnji virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidriranje i vrtoglavice, pa su u poslednja dva dana u BiH intervencije povećane za oko 40 odsto. I Crna Gora će narednih dana biti na udaru toplog tropskog talasa koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine – dneve temperature će dostizati i do 38 stepeni. Toplo će biti i u Makedoniji, dok će u Ljubljani biti nesto svežije, odnosno temperatura će se kretati u rasponu od 30. do 34. stepena Celzijusove skale.