Policija čuva testove iz matematike!!!

PolicijaTestiranje iz matematike odloženo pošto su „provaljeni“. Nema dokaza da se isto desilo i sa testovima iz srpskog. Policija nadgleda štampanje testova za sutra.Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će danas biti štampani novi testovi za polaganje ispita iz matematike i da će tokom štampe u Službenog glasniku dežurati policija. Obradović je novinarima u parlamentu rekao da će učenici sutra polagati tekst iz matematike jer je „provaljen“ onaj koji je trebalo da polažu i najavio policijsku istragu koja bi, kako je naglasio, trebalo da otkrije kako se to dogodilo. „U večernjim satima novi testovi će biti distribuirani školama, a čitav proces distribucije do školskih uprava nadziraće i policija“, rekao je Obradović.Ministar prosvete izjavio je da ne postoje dokazi da je „provaljen“ i juče polagani test iz srpskog jezika. međutim, Sindikat radnika u prosveti Srbije tvrdi da su se tetsovi iz srpskog juče prodavali po ceni od 4.000 dinara u pojedinim školmaa zbog čega traže od Ministarstva prosvete najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba u tim školama.
Sindikat navodi da su se takve pojave dešavale i u prethodnim periodima, ali da se nisu sprovodile sankcije, niti su odgovorna lica snosila odgovornost za te i takve nezakonite radnje. Slićne tvrdnje izneo je i Forum beogradskih osnovnih škola, navodeći da su se prošle godine testovi za ispite prodavali na Zelenom vencu, da je ozbiljna istraga obećana, a da nikakvo saopštenje o rezultatima te istrage nije izdato do danas.
„Nemamo nikakvih prijava da su se bilo kakve malverzacije dogodile u vezi sa testovima iz srpskog“ rekao je ministar. Upravi kriminalističke policije predati su svi dokazi i dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je ukrao i prosledio testove iz matematike. Polaganje testa iz matematike je odloženo za sutra.
Ovo je treća školska godina da učenici koji su završili osmi razred polažu završni ispit kao uslov za upis u srednje škole. Test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg imali su juče. Osmi razred je završilo 70.385 učenika, a u srednjim školama ima mest za 80.859.
Đaci za rešavanje tih testgova imaju 120 minuta. Na testovima je 75 odsto potpuno nepoznatih pitanja, dok će 25 odsto zadataka biti delimično poznato.