Премијери са Ештоновом 20. јуна

Dacic-Taci-Eston-t
Нови састанак српског и косовског премијера, према најави Хашима Тачија, планиран за 20. јун. Тема разговора биће енергетика и телекомуникације, а састанку ће присустовати и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, пишу „Новости“.Косовски премијер Хашим Тачи најавио је да ће се 20. јуна састати са премијером Србије Ивицом Дачићем, са којим ће разговарати о енергетици и телекомуникацијама, пренели су приштински електронски медији.Београдске Вечерње новости пишу да ће се српски и косовски премијер тада састати са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
Према писању тог листа, Дачић и Тачи ће се највероватније састати и четири дана радније, у недељу 16. јуна, у Аустрији, како би покушали да одблокирају технички дијалог.
Дачић и Тачи ће, како је речено Танјугу, у министарству спољних послова Аустрије, 16. јуна учествовати на Европском форуму Вахау, али није потврђено да ли ће то бити и прилика за састанак двојице премијера.
Они ће говорити другог дана скупа, на завршној пленарној седници, на којој ће учествовати и шеф аустријске дипломатије Михаел Шпинделегер, као и министри спољних послова Румуније Титус Корлатеан и Македоније Никола Попоски. Тема форума је „Иза кризе – обриси нове Европе“.
Косовски премијер, који борави у посети САД, у говору на Универзитету „Џон Хопкинс“ у Вашингтону, рекао да је споразум Београд-Приштина задивљујућ и да је компромис потребан, као и да су обе стране донеле одговарајуће одлуке уз јаку међународну подршку.
„Подршка САД споразуму Београд-Приштина је важна и добра“, нагласио је Тачи.
Тачи, који се већ неколико дана налази у посети САД, у Њујорку ће у петак присуствовати седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову.
Он је, како се наводи у саопштењу косовске владе, рекао да су у завршној фази промене законодавства неопходне за спровођење бриселског споразума и да ће бити усвојене у косовском парламенту, чим се он врати из посете САД.