Najžešće borbe u Siriji

SirijaSirijske trupe i pobunjenici vodili su danas najžešće borbe u gradu Alepu, dan pošto je Vašington prvi put odobrio slanje naoružanja opozicionim borcima.Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da su glavne borbe vodjene u istočnim delovima najvećeg sirijskog grada Alepa blizu granice sa Turskom, okarakterisavši ih kao „najnasilnije u poslednjih nekoliko meseci“.
Opozicioni Medija centar iz Alepa rekao je da su vladine trupe bombardovale kvart Sahur tenkovskim granatama i raketama, pre nego što su na lice mesta stupile kopnene snage. Borbe su trajale oko četiri sata.
Bela kuća je juče objavila da je američki predsednik Barak Obama odobrio snabdevanje sirijskih pobunjeničkih grupa ličnim pešadijskim oružjem i municijom, i ovlastio Centralnu obaveštajnu agenciju da organizuje isporuku naoružanja.
Zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost, Ben Rouds rekao je da su SAD to odlučile posle nedavnih neuspeha pobunjenika na bojnom polju i tvrdnje da je režim predsednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje, odnosno nervni gas sarin, koji je izazvao smrt 100 do 150 ljudi.
Iz Moskve je odmah stigao demanti u kome se kaže da su podaci o hemijskom oružju Asada iz iste kuhinje kao i podaci o tome da je bivši irački predsednik Sadam Husein raspolagao zalihama hemijskog oružja, što je prethodilo vojnoj intervenciji u toj zemlji.
Od marta 2011, kada su počeli sukobi u Siriji, poginulo je, prema UN, više od 93.000 ljudi.