Knežević: Fali 80.000 t žita

ZitoMinistar poljoprivrede kaže da će danas biti završen izveštaj o kontroli skladišta u kojima se drži pšenica i kukruz iz Robnih rezervi. U slučaj uključen MUP.„Kontrolisali smo 80 skladišta i po prvoj proceni uočili manjak od oko 80.000 tona. U 26 skladišta ima određenih sumnjivih stvari pa je moguće da manjak bude i veći“, rekao je Goran Knežević novinarima nakon obilaska nekoliko proizvođača kupusa, zemljoradničke zadruge i srednje poljoprivredne škole u Futogu.
Knežević je precizirao da je simptomatično što se u tih 26 skladišta sklonila određena količina robe i što su se njome vršile transakcije za vreme kontole.
„To bi bilo prihvatljivo da je izuzetak, ali ako je pravilo onda tu nešto nije po dobrom i moraćemo da izvršimo određene revizije“, kazao je Knežević ne isključujući mogućnost da neka skladišta budu ponovio kontrolisana.
Ministar poljoprivrede je najavio i da postoji mogućnost oduzimanja licenci pojedinim javnim skladištima, ali da je to trenutno u drugom planu.
„Uradićemo sve da se odgovorni sankcionišu i da država bude obeštećena“, kazao je Knežević.
On je ponovio je da je kontrola skladišta urađena kako bi se utvrdila količina i kvalitet prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice i da se skladišta dezinfikuju i da se srede za prijem ovogodošnjeg roda.
Knežević je dodao i da ima zastoja u isplatama subvencija poljoprivrednicima, ali, kako je naglasio, Ministarstvo poljoprivrede je uradilo sve što je bilo u njegovom domenu, te da su prema trezoru uputili zahtev za isplatu tih subvencija, ali da zbog restrikcija u budžetu u ovom trenutku oko tri milijrarde dinara čeka na plaćanje poljoprivrednicima.
„Očekujem da će taj novac biti pušten posle ponedeljka, za četiri dana, kada bude utvrđen rebalans budžeta i takođe očekujem da poljoprivrednici sredstva dobiju brzo“, kazao je on.
Oko kontrole poslovanja Robnih rezervi uključila se ipolicija, kazao je danas direktor policiej Milorad veljović.
Prema njegovim rečima, policija vrši intenzivnu i sveobuhvatu kontrolu poslovanja Robnih rezervi i u konsultacijama sa Tužilaštvom za organizovaniu kriminal će preduzeti odgovarajuće mere.
On je rekao Tanjugu u parlamentu i da su provere poslovanja Robnih rezerve proistekle iz svega onog što policija radi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. „Činjenica je da će nam provere koje vrši ministarstvo poljoprivrede u okviru svoje nadležnosti pomoći rasvetljavanju kompletno svih eventulanih zloupotreba u Robnim rezervama“, rekao je Veljović.
On je naveo i da policija „već par meseci“ kontroliše poslovanje Robnih rezervi i da je „taj posao otvoren u dogovoru sa nadležnim tužilaštvom“. „Očekujem narednih meseci epilog svega toga a policija će na osnovu izvršenih provera i u konsultacijama sa nadležnim tužilaštvom, a pre svega sa Tužilaštvom za organizovani kriminal preuzeti odgovarajuće mere“, rekao je Veljović.