"Ako je Vučić optimista, i ja sam"

HajncHajnc Vilhelm rekao je da je siguran da će Beograd i Priština napraviti dogovor oko realizacije nekih tačaka sporazuma i da će to biti dovoljno za datum Srbije.„Ne mogu ni da očekujem ništa ni da se nadam, nije to na meni, ali kako su nastavljeni razgovori u Briselu, na raznim nivoima siguran sam da će u nekim tačkama doći do dogovora i da će to biti dovoljno da se dobije datum“, kazao je nemački ambasador u Beogradu.
Vilhelm je to rekao upitan da li je optimista da će realziacija sprazuma početi, dok je na pitnje da li će Srbija dobiti datum odgovorio „ako je i (potpredsednik Vlade Srbije) Aleksandar Vučić optimista, i ja sam“.
Amabsador je podsetio da je uslov za dobijanje datuma realizacija sporazuma i da imamo još dve nedelje do donošenja odluke.
„Smatram da će ovih 14 dana biti odlučujuće za tu odluku. Dogovor je da je uslov za pozitivan odgovor implementacija sporazuma i nađen vremenski okvir za to, i od toga zavisi odluka Evropskog saveta“, rekao je prvi čovek nemačke ambasade u Beogradu u Ministarstvu kulture gde je prisustvovao najavi izvođenja Betovenove Devete simfonije u okviru obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.
Vilhelm je dodao da ne može da kaže kakvu će odluku doneti Parlament Nemačke ali da veruje da odluka zavisi od istih pravila koje važe i za Evropski savet.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da smatra da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju.
„Ako smem da procenjujem, mislim da ćemo ovaj Vidovdan, ovaj 28. juni, dočekati kao pobednici, a ne kao poraženi“, kazao je on.