Студирање на Далеком истоку

Seul-t
Студенти из Србије који одлазе на студије у иностранству, углавном се одлучују за западне земље. Има и оних који бирају Далеки исток, пошто има стипендија које покривају целокупне трошкове студирања.Сваки десети студент у Србији део школовања проведе у иностранству. Већина њих студира на Западу, иако владе развијених земаља Далеког истока финансирају целокупне трошкове студирања, па чак и авионске карте.На Универзитету у Сеулу готово трећина студената су странци. Међу њима је и Јелена Милосављевић, стипендиста корејске владе. Она је пред одбраном мастер рада из социологије.
„Колико год да је систем образовања различит у Азији, мислим да то не би требало да плаши наше студенте, јер постоје многи програми чак и ако не знате јапански, корејски. Чак и ако никада нисте сањали да пробате такву врсту авантуре“, прича Јелена.
Прве године у Кореји студенти уче само језик, па такав програм осим филолога, привлачи и друге професије. Ипак, овакву стипендију годишње искористи тек један или двоје студената.
И влада Индонезије нашим академцима финансира студије језика, културе и уметности. Стипендисткиње из Београда надају се поновном одласку на тропски архипелаг.
„Индонезија и те, за нас, егзотичне културе, могу бити једна безгранична инспирација за људе који се баве антропологијом, филозофијом, филозофијом језика, етнологијом, али и проучавати биодиверзитет“, каже дипломирани филозоф Јелена Савковић.
Ени Дипонегоре из Одељења за културу амбасаде Индонезије, каже да су тамо деца из целог света, око 900 студената је у Индонезији, а 15 их је из Србије.
Влада Јапана годишње даје три до четири МЕXТ стипендије за постдипломске студије и истраживачке пројекте. Интересовање је све веће за студије уметности и техичких наука, кажу у амбасади у Београду.
Аташе за културу амбасаде Јапана Јуициро Омори каже да су пре неколико година студенти из Србије желели да у Јапану студирају из економских разлога или због технолошког развоја, али дошло је до промене.
„Мислим да сада млади људи из Србије имају више интересовања о модерној култури у Јапану“, каже Омори.
Јована Марјановић незаборавну годину студија провела је у јапанској древној престоници – Нари.
„Требало би да се одрекну свих предрасуда које имају, да забораве на све језичке и културне баријере и да се само отвореног ума и срца препусте истраживању јапанске културе. Стипендије су сјајне и живот тамо препоручујем“, каже Јована.
Шесторо наших студената и један постдипломац путују у Кину, као стипендисти Института Конфучије. На шангајској листи 500 најбољих светских универзитета 38 је из Кине, 14 јапанских и 12 корејских.