AI "ocrnio" ljudska prava u Srbiji

AmnestiAmnesti inetrnešenel objavio novi izveštaj o ljudskim pravima u svetu. O Srbiji piše da diskriminiše Rome, zabranjuje Prajd, ukida presude ekstremistima…U izveštaju za 2012. godinu, koji je danas objavljen na vebsajtu organizacije za zaštitu ljudskih prava, podseća se da su beogradske vasti u aprilu prisilno iselile oko 1.000 Roma iz naselja Belvil na Novom Beogradu i da su mnogi od njih postali beskućnici.
ta organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje i na neadekvatne uslove u naseljima u koja su Romi preseljeni, kao i na to da im je zbog toga bilo otežano da nađu posao.
„Evropska komisija se složila da finansira solidan smeštaj za izbačene Rome, ali je grad predložio da smeštaj bude na izolovanom mestu, stvarajući time rasno odvojena naselja“, navodi se u izveštaju.
Organizacija je ocenila da potencijalnom smanjivanju diskriminacije doprinose amandmani usvojeni u septembru, koji predviđaju pomoć „pravno nevidljivim“ osobama, uglavnom Romima, da dobiju lična dokumenta.
U delu o pravima homoseksualaca u Srbiji, AI navodi da je jedan homoseksualac prebijen u septembru u Beogradu i da je premijer u oktobru već drugu godinu zaredom zabranio Paradu ponosa zbog „neodređenih bezbednosnih pretnji“. Podseća se i da je Apelacioni sud u novembru ukinuo presudu lideru ekstremističke organizacije „Obraz“ Mladenu Obradoviću i naložio ponovno suđenje.