Тачи формира војску Косова

Tacii
Косовска влада је наложила стварање националне војске која ће бројати 5.000 војника и 3.000 резервиста. Премијер Ивица Дачић изјавио је да најављено формирање косовске војске није део Бриселског споразума. НАТО: Будућност Безбедносних снага Косова је ствар тамошњих институција.
Косовска влада наложила је формирање војске Косова, која ће бити створена из постојећих Безбедносних снага Косова и бројаће 5.000 војника и 3.000 резервиста, јавља агенција Ројтерс.Косовски премијер Хашим Тачи је на седници владе у Приштини рекао да ће „овакав потез бити од користи свим становницима Косова, без обзира на њихову верску и националну припадност, или политичка опредељења“.
Премијер Србије Ивица Дачић је, коментаришући најаве из Приштине, рекао да најављено формирање косовске војске није део Бриселског споразума.
„Они су то раније најављивали, али ми (Србија) смо тражили гаранције НАТО-а и Кфора да, уколико се некада формира та војска, не сме да долази на север Косова без одобрења Кфора“, рекао је Дачић новинарима на бизнис форуму на Копаонику.
Дачић се нада да ће те гаранције добијене од НАТО-а и Кфора бити реализоване у пракси ако буде потребе.
Косово већ има Безбедносне снаге Косова, које броје око 2.500 припадника и увежбане су за борбу против последица елементарних непогода. Те снаге формиране су на основу споразума о демилитаризацији Ослободилачке војске Косова, потписаног у лето 1999. године.
НАТО још увек није званично коментарисао овај потез Приштине, али агенцији Ројтерс из Брисела објашњено да је „будућност Безбедносних снага Косова унутрашње питање косовских институција“.