Прети ли нова гасна криза?

Уколико „Гаспром“ заврне гасне славине несташице би најпре могле да погоде балканске земље јер немају алтернативни правац за снабдевање гасом. Србија за сада није угрожена, кажу у Министарству енерегетике.
Европски потрошачи добро знају шта је гасна криза. Уколико „Гаспром“ заврне гасне славине, несташице би најпре могле да погоде балканске земље јер немају алтернативни правац за снабдевање. Србија увози 90 одсто гаса из Русије.У Министарству енерегетике кажу да Србија за сада није угрожена и да све у вези са гасом зависи и од тога колико ће криза трајати.
„Може да буде проблем за целу Европу не само за нашу земљу која је на неки начин слепо црево, односно крајњи део, већ за све земље које се снабдевају руским гасом“, каже Воја Вулетић из Удружења за гас.
Према његовим речима, у 2013. години за 15 одсто повећане су испоруке руског гаса према Европи.
„Ово је најбољи пример колико су повезане политика и економија поготову када је о снабдевању гасу реч јер знамо да је Русија један од највећих снабдевача гасом у свету. Њена повезаност и са Украјином и цела та мрежа транспорта на је прилично деликатна у оваквој ситуацијис и сигурно ће некавих последица бити“, рекла је Радојка Николић, главна уредница Магазина „Бизнис“.
Украјина „Гаспрому“ дугује милијаду и по евра за гас. Већ је извесно да децембарски договор Кијева и Москве о повлашћеним ценама од 1. априла неће важити.
„Они који не плаћају за испоручени производ морају да разумеју могуће последице. При томе мислим на раније споразуме који регулишу попуст у плаћању. Које кораке треба да предузмемо да бисмо наплатили те дугове“, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев.
„Најбоља одлука би била да се Украјини да кредит од две до три милијарде долара за плаћање дуга из прошле године и за плаћање садашњих испорука гаса“, рекао је Алексеј Милер, председник „Гаспрома“.
Руски гасни гигант због ограничених транспортних путева покушава да смањи ризике извоза гаса. Највљују да ће убрзати градњу Јужног тока и повећати складишне капацитете.
Европска комисија и „Гаспром“ још нису решили питање коришћења гасовода Јужни ток. Иако је тај гасовод алтернативни правац снабдевања Европе руским гасом, многи аналитичари упозоравају да Брисел може додатно да условљава Москву, што би могло да успори ту инвестицију.
Због украјинске кризе на берзама су већ поскупели метали, различите руде и сирова нафта па је сигурно да ће и земље које имају вишкове гаса за ванредне испоруке тражити и више цене.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com